Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa vrea înăsprirea politicii în domeniul imigraţiei

migranti

Mai multe asociaţii pentru apărarea drepturilor omului au denunţat luni ceea ce consideră a fi voinţa autorităţilor franceze de a lansa un "control generalizat al persoanelor străine" cu scopul de a "le identifica şi de a le examina forţat dreptul de şedere în Franţa", transmite luni AFP. Reacţia lor vine după ce guvernul a decis efectuarea unui recensământ în centrele de primire de urgenţă menit să-i "reorienteze" pe ocupanţii acestora în funcţie de situaţie - refugiaţi, solicitanţi de azil respinşi etc.

Avocatul francez al poporului Jacques Toubon a recunoscut, citat de postul France Inter, că situaţia este "dificilă" şi a evocat riscul de "triere" în centrele pentru refugiaţi. "Refuzăm să facem triajul", a avertizat recent Florent Guegen, directorul Federaţiei actorilor solidarităţii. "Dacă centrele devin capcane pentru migranţi, o serie de asociaţii se vor retrage, şi nici refugiaţii nu vor mai merge" în aceste centre, a pronosticat acesta, conform Agerpres.

Ministrul francez de interne Gerard Collomb a făcut cunoscut luni că Franţa a înregistrat, în 2016, 85.000 de solicitări de azi, dintre care 36.000 au fost acceptate, iar în primele 11 luni ale lui 2017 numărul expulzărilor de străini fără acte a crescut cu 14%. Într-o circulară la finele lui noiembrie, Ministrul Collomb a subliniat că "lupta împotriva imigraţiei ilegale este o prioritate pentru guvern" şi se lucrează la un proiect de lege pentru a răspunde "nevoii de fermitate şi eficacitate", aminteşte France Presse.

"Republica Franceză a fost fondată pe o tradiţie de primire şi azil faţă de care sunt profund ataşat", a reafirmat de curând preşedintele Emmanuel Macron, care a adăugat însă că doreşte ca persoanele "care nu au permis de şedere să fie expulzate".

În acest context, Alexandra Schwartzbrod, editorialistă a ziarului de stânga Liberation, a deplâns faptul că "patria drepturilor omului nu se mai gândeşte decât să-şi închidă frontierele şi să expulzeze în masă", a mai consemnat AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.