Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa vrea o mai bună reglementare a armelor de foc în UE

europa ue sparge tandari

Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a făcut vineri apel la Uniunea Europeană pentru o 'mai bună reglementare' a circulaţiei armelor de foc, în cadrul luptei împotriva terorismului, informează France Presse. "Trebuie să avansăm" şi "să fim fermi" în privinţa adoptării de către Parlamentul European a unei noi directive privind armele de foc, a insistat ministrul, care s-a întâlnit cu britanicul Julian King, noul comisar european însărcinat cu securitatea şi lupta împotriva terorismului.

Statele membre ale UE au căzut de acord în iunie asupra unei înăspriri a regulilor privind controlul asupra armelor de foc la capătul unor negocieri dificile. Însă adoptarea definitivă a directivei necesită acum un vot favorabil în Parlamentul European. În opinia lui Cazeneuve, este vorba "de a permite o mai bună reglementare şi o mai bună trasabilitate a armelor de foc la nivel european", o prioritate a Franţei. "Nu concepem ca propunerile noastre să fie slăbite şi ca, în urma presiunii unor interese industriale, adevărate arme de război să continue să circule" în Franţa, a insistat ministrul de interne.

"Am văzut", în special la atentatele din ianuarie 2015 survenite în Franţa, "până la ce punct traficul de arme alimentează reţelele criminale şi teroriste", a adăugat Cazeneuve. Comisarul european, numit în acest post în septembrie, a pledat pentru o "întărire a legislaţiei" privind armele de foc în UE, mulţumind Franţei pentru eforturile sale. Noile reguli, care îi vizează şi pe colecţionari, prevăd o armonizare a marcajului armelor de foc, interdicţia anumitor arme semi-automate, chiar şi dezactivate, şi o reglementare mai strictă a vânzărilor pe internet. Ele trebuie de asemenea să încurajeze un mai bun schimb de informaţii între ţări, spre exemplu în privinţa refuzului de a acorda un permis de port armă unei anumite persoane. Cerută cu insistenţă de Franţa, întărirea regulilor europene privind armele a atras reticenţa altor ţări, în special din Est, aşa cum sunt Polonia şi Cehia, în numele puternicei lor tradiţii vânătoreşti, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.