Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa vrea să primească cineaşti care sunt privaţi de dreptul la liberă exprimare

filme, cinema, cinematograf

Ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, a anunţat luni înfiinţarea "Caméras libres", un program de sprijinire a realizatorilor de filme care sunt privaţi de dreptul la liberă exprimare în ţările lor de origine, informează AFP.

Acest program va permite primirea unor astfel de cineaşti în Franţa "pentru cel puţin şase luni", potrivit declaraţiilor făcute de Rima Abdul Malak pentru postul radiofonic Europe 1, potrivit Agerpres.

"Un acord va fi încheiat între Cité Internationale des Arts şi CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei din Franţa - n.r.) la sfârşitul acestei luni pentru a lansa acest proiect şi pentru ca Franţa să continue să fie o ţară primitoare pentru artiştii care au nevoie să se exprime liber şi să creeze liber", a declarat ea.

Potrivit informaţiilor furnizate de Guvernul de la Paris, programul este dedicat "cineaştilor care dezvoltă un proiect de lungmetraj (documentar, ficţiune sau animaţie) de vocaţie internaţională".

"Programul le propune o găzduire de şase luni în cadrul unei rezidenţe în Franţa, cu o plată integrală a deplasării, a sejurului şi a cheltuielilor pedagogice", a precizat aceeaşi sursă.

Proiectul va beneficia de o "anvelopă bugetară de 200.000 de euro în primul său an de implementare, ceea ce va permite primirea unui grup de aproximativ 10 rezidenţi".

Cinematografia franceză reprezintă "cinemaul cel mai deschis din lume", a declarat Rima Abdul Malak, menţionând mai ales cele "60 de acorduri de coproducţie semnate de CNC cu alte ţări".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.