Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa vrea 'un acord global' la summitul de la Bruxelles

Angela Merkel, Francois Hollande

Preşedintele francez Francois Hollande a îndemnat joi cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE) să ajungă la 'un acord global' asupra crizei migraţiei, acord care să implice şi Turcia, informează AFP. 'Ceea ce vreau este un acord global', a declarat Hollande în faţa presei, la sosirea sa la summitul european de la Bruxelles. 'Turcia primeşte mulţi refugiaţi' şi va juca un rol 'esenţial' pentru ca readmisia pe teritoriul său a migranţilor care au ajuns ilegal în Grecia să aibă efectiv loc, a spus Hollande.

Cu toate acestea, potrivit liderului francez, Ankara trebuie să aducă 'garanţii' cu privire la ceea ce ea 'pretinde că organizează' pentru a permite aceste readmisii. De aceeaşi manieră, va trebui 'să se vegheze' asupra respectării dreptului de azil pentru aceşti migranţi. Francois Hollande a reafirmat că Ankara ar trebui să respecte toate cele 72 de criterii fixate de UE pentru a obţine o liberalizare a vizelor pentru cetăţenii săi. De asemenea, relansarea discuţiilor privind aderarea Turciei la UE, dorită de Ankara, nu se va putea face oricum, a avertizat Hollande. În paralel, preşedintele francez a pledat pentru o susţinere financiară europeană a Greciei care, în lipsa acesteia, 'nu ar putea face faţă' afluxului de refugiaţi pe teritoriul său.

În concluzie, el a avertizat că va accepta un acord 'doar dacă vom putea spune foarte clar europenilor că suntem pe cale să venim cu un răspuns comun la problema foarte gravă a refugiaţilor'. Hollande a negat că ar fi intervenit vreo 'supărare' în relaţia sa cu Berlinul, după un dineu între cancelarul german Angela Merkel, premierul olandez Mark Rutte şi cel turc Ahmet Davutoglu, la care liderul francez nu a fost invitat, în 6 martie, şi care a servit la elaborarea proiectului de acord cu Turcia, luând prin surprindere alte state membre ale UE. Totodată, el a ţinut să avertizeze că 'dacă Franţa şi Germania nu sunt împreună, nu poate exista forţă în dinamica europeană', spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.