DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fraudă de amploare la Bacalaureat. Decizia luată de ministrul Educaţiei

bac

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a dispus duminică trimiterea Corpului de Control la Colegiul Tehnic "Unirea" din Ștei, județul Bihor, în urma unei sesizări privind existența unor similitudini între 42 de lucrări la matematică.

Potrivit unui comunicat al MECȘ, Comisia Națională de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenți din sălile în care examenul a fost fraudat, dar și a președintelui, vicepreședintelui și membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic "Unirea" din Ștei, județul Bihor, conform Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat.

De asemenea, s-a decis sesizarea în scris a organelor de cercetare penală.

"Urmare a unei sesizări privind existența unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic "Unirea" din Ștei, județul Bihor, Comisia Județeană de Bacalaureat (...) a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfășurat proba E)c) — proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie). În urma analizei înregistrărilor, s-a constatat că în 10 din cele 14 săli în care s-a desfășurat proba E)c) — proba obligatorie a profilului matematică sau istorie, profesorii asistenți nu au respectat toate atribuțiile prevăzute de metodologie, permițând candidaților să comunice între ei și să fraudeze examenul fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alții", arată sursa citată.

De asemenea, în cazul elevilor care au susținut examenul în cele 10 săli în care profesorii asistenți nu au respectat întocmai prevederile metodologiei, urmează să se verifice implicarea acestora, în fiecare caz în parte. În raport cu implicarea și participarea personală a fiecărui elev la nerespectarea prevederilor legale privind desfășurarea examenului de bacalaureat, se vor aplica prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat.

Pentru fiecare elev în parte va fi analizat gradul de implicare și vinovăția și se vor stabili sancțiuni ce pot merge până la eliminarea din examen, fără posibilitatea de a participa la următoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat, cu reluarea integrală a probelor", relevă sursa citată.

MECS precizează că potrivit prevederilor din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat 2015, sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic implicat în organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat, pot ajunge, în raport cu gravitatea abaterilor, până la destituirea din funcția de conducere, de îndrumare și de control din învățământ sau desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

"Profesorii care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracțional, respectiv furnizarea soluțiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări care atestă neglijența în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, sunt sancționate în conformitate cu prevederile metodologiei de examen sau ale Codului penal", se arată în comunicatul MECȘ.

Potrivit sursei citate, la centrul de examen Colegiul Tehnic "Unirea" din Ștei, județul Bihor, au susținut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar și elevii Colegiului Național "Avram Iancu" din localitate.

De asemenea, la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) au fost prezenți 255 de candidați (184 la matematică și 71 la istorie) din totalul celor 265 înscriși (188 la matematică și 77 la istorie).

"În cele 10 săli în care nu a fost respectată întocmai metodologia de examen au susținut proba de matematică un număr de 152 de elevi, iar proba de istorie a fost susținută de 39 de elevi. Supravegherea candidaților a fost realizată de 20 de profesori asistenți, distribuiți câte doi în fiecare sală de examen. În toate sălile amenajate pentru susținerea probelor a existat aparatură de supraveghere/înregistrare audio-video", informează MECȘ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.