Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FRAUDĂ uriașă la Vatican: Peste 500 de sesizări pentru operațiuni financiare suspecte

papa francisc

Autoritatea pentru Informare Financiară (AIF) a Vaticanului a anunţat joi că în 2015 a primit 544 de sesizări privind operaţiuni financiare suspecte, în principal cu privire la posibile cazuri de evaziune fiscală, ceea ce reprezintă mai mult decât triplul celor 147 de sesizări din 2014, potrivit AFP şi EFE.

Directorul Autorităţii (Autorita d'Informazione Finanziaria), Tommaso di Ruzza, a menţionat că această creştere nu este legată de o multiplicare a potenţialelor activităţi ilicite, ci, "în general", de întărirea sistemelor de sesizare.

Citește și: O britanică e cea mai tânără bunică: Are doar 31 de ani, e însărcinată, iar nepotul ei e mai bătrân decât copiii săi / FOTO

După ce au fost analizate, cele 544 de sesizări au condus la 17 rapoarte transmise în 2015 Parchetului Vaticanului.

Potrivit raportului, sistemul de supraveghere a înregistrat, în ultimii trei ani, 893 de sesizări de activităţi suspecte. În 2013 au fost 202, în 2014 au fost 147, iar în 2015, 544.

Citește și: Orașul din România unde sunt îngropați 4 regi, două regine și un împărat / VIDEO

"Am adoptat o linie foarte strictă faţă de orice cont care nu respectă" legislaţia Vaticanului, a declarat Tommaso Di Ruzza, prezentând raportul pe 2015 al AIF. Au fost închise 4.935 de conturi, a mai spus el, precizând că este vorba despre ''numărul definitiv''. Operaţiunea s-a înscris pe linia obiectivului, fixat de Papa Francisc, referitor la transparenţa financiară. Au fost păstrate alte 15.000 de conturi, precizează Reuters.

Pe de altă parte, raportul semnalează intensificarea colaborării în domeniul fiscal între Statul Vatican şi organisme şi autorităţi de resort străine.

Citește și: Rihanna apare în sânii goi în noul videoclip / VIDEO 18+

Pe scurt, anul 2015 s-a caracterizat printr-o "efectivă acţiune şi aplicare a cadrului regulamentar al Sfântului Scaun". Totodată, s-a intensificat cooperarea cu partenerii internaţionali pentru combaterea activităţilor financiare ilicite. Cooperarea internaţională continuă să fie un "angajament-cheie" al AIF, au fost încheiate mai multe protocoale, iar schimbul de informaţii la nivel bilateral a crescut în mod semnificativ, a declarat preşedintele AIF, René Brükhart, scrie agerpres.ro.

AIF a fost creată în 2010 de Papa Benedict al XVI-lea pentru a determina instituţiile financiare ale Vaticanului să se conformeze criteriilor internaţionale în materie de luptă împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.