Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fraudarea voturilor la alegerile parlamentare prin vot multiplu va putea fi prevenită de BEC

Inquam Photos/ Octav Ganea
alegeri locale 2020 vot

Biroul Electoral Central a stabilit procedura care va fi urmată la alegerile parlamentare din 6 decembrie în cazul în care Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV - va semnala că o persoană s-a mai prezentat la urne la acest scrutin.

Potrivit deciziei adoptate de BEC la ultima şedinţă, în cazul în care SIMPV semnalează la o secţie de votare din ţară faptul că o persoană care s-a prezentat la urne şi-a mai exercitat dreptul de vot la alegerile parlamentare din 6 decembrie, preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare mai întâi va aduce la cunoştinţa alegătorului acest lucru, informându-l şi că fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracţiunea de fraudă la vot prevăzută de art. 387 alin. ( 1) lit. b) din Codul penal şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Nicușor Dan își primește binecuvântarea din SUA: întâlnire cu ambasadorul american

În cazul în care alegătorul stăruie în solicitarea de a-şi exercita dreptul de vot, preşedintele Biroului electoral al secţiei va contacta telefonic, prin intermediul terminalului pus la dispoziţie de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare unde alegătorul figurează deja înscris în SIMPV, în vederea identificării eventualei semnături a acestuia în dreptul datelor sale de identificare din listele electorale.

În situaţia în care secţia indicată în mesaj este o secţie de votare din străinătate deja închisă, în afara orarului de votare, sau o secţie de votare din ţară unde votarea s-a încheiat, operatorul Centrului de preluare a apelurilor îi va comunica acest lucru preşedintelui Biroului electoral al secţiei de votare, iar acesta va permite alegătorului să îşi exercite dreptul de vot.

În situaţia în care secţia de votare respectivă este deschisă, dacă preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare apelate infirmă existenţa unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză, îi va permite exercitarea dreptului de vot. Dacă preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare apelate confirmă existenţa unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză, îi va permite să voteze numai după ce acesta va completa şi semna împreună cu preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare şi operatorul de calculator un proces-verbal.

Citește și: Atac sângeros în oraşul canadian Quebec - 7 victime! Poliţia a anunţat că a arestat un suspect

Alegătorul va preciza, în document, că, deşi i s-a adus la cunoştinţă că SIMPV a semnalat că a mai fost înscris ca alegător care şi-a exercitat dreptul de vot, precum şi că fapta de a vota de două sau mai multe ori constituie infracţiunea de fraudă la vot şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, solicită în continuare exercitarea dreptului de vot.

Procesul-verbal se înaintează, de îndată, organelor de Poliţie de către preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare.

O procedură similară se aplică şi în cazul în care SIMPV semnalează, la o secţie de votare din străinătate, faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja în sistem.

În decizia BEC se mai menţionează că prevederile din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente referitoare la oprirea de la votare a persoanei care a optat să voteze prin corespondenţă "se aplică numai în cazul alegătorilor pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondentă sau biroul electoral al secţiei de votare din străinătate cu atribuţii privind votul prin corespondentă a înregistrat primirea plicurilor exterioare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.