Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frica la Cristoiu, Dragnea, Oprea și Ponta

"Ar trebui să tacă!", se încorda, cu țâfnă de adolescentă, Ion Cristoiu, într-un studio de televiziune, la adresa mamei polițistului Gigină. Maestrul Ion explica, cu zvâc anxios, că femeia prea suferă mult; că prea are păreri; că e manipulată.   

E sinistru, nu? Sinistru să spui unei mame care și-a pierdut copilul s-o lase mai moale cu durerea; sinistru să recomanzi oricui – într-o societate liberă – să-și țină gura. Raționamentul “ar fi mai bine să taci, că produci dezordine și instigi” e perfect bolşevic – iar maestrul Ion e încă suficient de lucid, cred, încât să înțeleagă asta. Și-atunci cum se explică istericala sa de NKVD-ist autumnal?

Ne-o explică ferm, cu inconfundabila sa virilitate pițigăiată, Victor Ponta: PSD va prelua puterea dacă nu se mai “organizeaza” un Colectiv. Citatul exact: ”Multe lucruri nu se mai pot întâmpla pană la alegeri. Sper să nu se mai organizeze un Colectiv”.

Teama lui Ponta de un nou Colectiv e cea care a adus tremolul în sufletul sensibil al maestrului Ion. De asta a sărit el ca ars – din empireul maeştrilor – la mama lui Bogdan Gigină: “Sa tacă! Să tacă!”. Cu un PSD aflat la 40% în sondaje, cu un ALDE care se plimbă între 4% și 7% în funcție de disponibilitatea lui Tăriceanu de a sta la coadă și de ambiția Cristianei Anghel de a-și dovedi iar și iar harul oratoric, grupul inculpaților Ponta-Udrea a prins speranțe. Acum, pe 11 decembrie, se joacă marea lor șansă de a salva situația, de a o scoate pe Kovesi din joc, de a da semnalul unei “liniştiri” în Justiție. Cu 50% în Parlament, lotul Ponta-Udrea poate spera chiar la o revenire politică.

Doar că acești oameni au sărbătorit de prea multe ori victoria în avans – cu popcorn și tot dichisul – ca să nu se teamă de o nouă scânteie care le va reteza visul. Iar reacția societății civile la salvarea lui Oprea le-a înghețat sângele în vine: tinerii se trezesc – deși strategia lor cerea să rămână adormiţi și confuzi până în decembrie. Istericala maestrului Ion nu e virilă – e imploratoare. E un atac de panică, nu o poruncă. “Sa tacă, să tacă – că ne nenorocește pe toți!”.

Frica maestrului Ion a luat forme similare la Oprea și Dragnea. Primul, după ce se gudura pe lângă colegi, pe SMS, să fie scăpat prin vot de “hărţuirea DNA”, a fost plimbat pe la televiziuni ca să anunțe că acceptă orice soluție – doar să nu iasă românii în stradă. Reluăm votul, demisionez din Parlament, dau breaking-news, mă auto-denunţ – doar stați în casă, alo, alo, rămâneți la locurile voastre!

Dragnea a fost și mai simpatic, punând în scenă – cu bietul Fifor în rol de Pristanda – o piesă radiofonică scăpată imediat pe surse:

Dragnea (dur): Fifor, ce am spus eu despre votul de la Senat?
Fifor (demn, ca orice filosof): Să votăm pentru Justiție, sefu’. PSD e bastionu' Justiției din România!
Dragnea (dur): Și voi ce ați făcut?
Fifor (cinstit, ca orice filosof): Am votat pentru Justiție, sefu’. PNL a votat împotrivă! Pozele sunt false.

Discursul grupului PSD din ziua votului – rostit de Șerban Nicolae – dovedeşte de altfel clar poziția pro-Justiţie a lui Dragnea și Fifor:

”Ce are a face uciderea din culpă cu combaterea corupției? Cu toții ne amintim că în Senat s-a dat un vot prin care s-a cerut începerea urmăririi penale împotriva senatorului Oprea pentru abuz în serviciu în aceeași speţă, unde ni s-a spus că a obținut niște foloase necuvenite constând în minute câștigate în trafic. Să ridice piatra cel care n-a mers niciodată peste viteză legală într-o localitate … Spuneam în urmă cu 11 ani că va ajunge DNA să ancheteze și un viol dacă se intamplă să fie urmat de un furt de un milion de euro din poșeta victimei. Am ajuns în situația neplăcută să discutăm despre combaterea corupției la un omor din culpă. Nu-i departe cazul când vom discuta la DNA și despre distrugere din culpă pentru că s-a îndoit o bară și s-a spart un far într-un accident rutier și anchetează DNA pentru că de aia au fonduri, de aia s-au sporit cheltuielile, de aia s-au adoptat resurse suplimentare, tehnică de ultimă generație, sporuri și alte forme de stimulare ca să ancheteze că s-au ciocnit două mașini în trafic sau că nu a fost semnalizată corect o groapă… Eliberat de orice fel de prejudecată în privinţa bunelor intenții ale celor care ne-au transmis un asemenea document, eu votez impotrivă și vă rog să faceți același demers”.
Pentru cei care nu înțeleg pozițiile publice ale domnilor Dragnea, Oprea, Ponta, Cristoiu din ultimele zile – pentru cei revoltați de ieșirile lor agresive sau de minciunile pe care le pun în scenă – explicația e simplă: acești oameni sunt foarte, foarte speriați (cu excepția Elenei Udrea – ea e fericită). Dacă pierd puterea în decembrie 2016, vor fi judecați corect. Cu consecințe ușor de prevăzut. Toată revărsarea de nebunie și ridicol care ne așteaptă între octombrie și decembrie va fi, în fapt, un lung atac de panică al celor care se văd deja instalați la Palatul Victoria și care acceptă noapte de noapte, plescăind fericiți în vis, demisia Laurei Codruța Kovesi.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.