Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fruntaş liberal, omagiat în plenul Senatului

Mircea-Ionescu-Quintus

Presedintele de onoare al Partidului National Liberal (PNL), Mircea Ionescu-Quintus, care împlineste astăzi 98 de ani, a fost omagiat în plenul Senatului.

'Presedinte al Senatului, senator timp de doua mandate, un om care a dus flacara liberalismului timp de opt decenii, aniverseaza miercuri 98 de ani. Este vorba de presedintele de onoare al PNL, domnul Mircea Ionescu-Quintus. Aici, de la înalta tribuna a Senatului, doresc sa-i urez 'La multi ani!' în numele dvs., viata cât mai lunga, sanatate, fericire si va adresez si dvs. sa ajungeti la aceasta vârsta venerabila ca reprezentanti ai partidelor pe care le aveti în spate', a afirmat, potrivit Agerpres,  Octavian Motoc, viceliderul grupului PNL din Senat.

Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru i-a transmis 'maestrului Quintus' aceleasi felicitari si urari de sanatate.
'Speram si în viata si în politica sa calcam pe urmele dumnealui si exemplul pozitiv care l-a reprezentat sa fie bine primit de catre noi toti, unii sa încerce chiar sa-l depaseasca', a spus senatorul Ioan Chelaru, presedintele de sedinta al plenului de miercuri.

Prezentare:

Scriitorul si omul politic Mircea Ionescu-Quintus s-a nascut la 18 martie 1917 la Cherson, în Crimeea (Ucraina), unde familia era refugiata.

Mircea Ionescu-Quintus, presedinte de onoare al PNL, a absolvit Liceul 'Sfintii Petru si Pavel' din Ploiesti (1927 - 1934); este licentiat al Facultatii de Drept din Bucuresti (1938); specialist în drept si procedura penala.

Avocat în Baroul de Prahova (1940 - 1987); consilier îndrumator de avocati stagiari (1977 - 1985); profesor la catedra de Drept Constitutional si Administrativ la Facultatea de Studii Juridice a Universitatii de Inventica din Ploiesti (1991 - 1993).

Presedinte al Tineretului Liberal 'Bratianu' din judetul Prahova si membru al Comitetului National al Tineretului Liberal (1945 - 1947).

Detinut politic, mai multi ani, în perioada regimului comunist.

A fost presedinte al Organizatiei judetene Prahova a PNL (1990 - 1993); în aceasta calitate, în perioada februarie - iunie 1990, a fost membru al CPUN, judet Prahova; vicepresedinte al PNL (1990 - 1992); presedinte al PNL (din 26 februarie 1993, pâna în 17 februarie 2001); deputat de Prahova în prima legislatura postdecembrista, ales pe lista PNL la 20 mai 1990; vicepresedinte al Adunarii Deputatilor (18 iunie 1990 - septembrie 1991).

Ministru al Justitiei în Cabinetul condus de Theodor Stolojan (16 octombrie 1991 - 19 noiembrie 1992).

La alegerile parlamentare din 3 noiembrie 1996 a obtinut un mandat de senator de Prahova iar la 27 noiembrie 1996, a fost ales vicepresedinte al Senatului. La 22 decembrie 1999 a fost numit presedinte interimar iar la 1 februarie 2000 a fost ales presedinte al Senatului; reales senator de Prahova în legislatura 2000-2004; presedinte de onoare al PNL (din 19 oct. 2002).

Este scriitor, presedinte de onoare al Uniunii Epigramistilor din România si membru al Uniunii Scriitorilor din România; autor al volumelor 'Haz de necaz'; 'Epigrame', 'Epigrame si epitafuri'; 'Lacrima scoicilor'; 'Cazul Dorin Condrea'; 'Marturie mincinoasa'; 'Citatie pentru un necunoscut'; coautor la numeroase culegeri de epigrame editate de Clubul 'Cincinat Pavelescu' din Bucuresti si colaborari la reviste si publicatii, între care: 'Gluma', 'Pacala', 'Mitica', 'Urzica', 'Moftul Român', 'Cronica Româna', 'Palatul de Justitie'.

Este membru a numeroase societati si asociatii culturale si în conducerea unora dintre acestea; presedinte de onoare al fundatiilor culturale 'I.L. Caragiale' si 'Nicolae Grigorescu' - Câmpina.

A primit Premiul 'Cincinat Pavelescu' al Societatii Academice 'Titu Maiorescu' (1992); Diploma de merit a Uniunii Juristilor din România (1991); Diploma de merit a Uniunii Juristilor din România (1991); Diploma Editurii 'Românul' pentru activitate parlamentara (1990); Premiul 'Stefan Tropcea' - Braila (1989); Premiul 'Cronica Româna' pentru activitate politica (1993); Premiul Asociatiei Umoristilor Români pentru epigrama (1993) etc.

Este membru al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din România; veteran de razboi, decorat în 1942 cu Ordinul 'Coroana României' cu spade si panglici de Virtute Militara.

A primit în aprilie 2009 gradul de general de brigada în retragere din partea presedintelui Traian Basescu.

Este cetatean de onoare al oraselor Ploiesti si Orsova.

Este casatorit si are un fiu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.