Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FSB-ul rusesc publică imagini de la atacul ucrainenilor pe teritoriul Rusiei: Kremlinul denunță un act terorist/ Video

Bryansk

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a publicat vineri o înregistrare video care ar arăta dovezi ale atacului mortal din două sate din regiunea Briansk, de la graniţa cu Ucraina, pe care Kremlinul l-a calificat drept act terorist şi care a fost pus pe seama unor „sabotori ucraineni”, relatează TASS.

Imaginile arată două maşini ciuruite de gloanţe, mine şi un lansator de grenade de fabricaţie străină.

În interiorul maşinilor, se văd şoferii morţi, îmbrăcaţi în haine civile.

Imaginile mai arată o mină fixată de un copac şi o alta amplasată pe sol. Judecând după marcaje, minele au fost produse în Germania, notează TASS.

De asemenea, videoclipul prezintă o carcasă de lansator de grenade de fabricaţie străină, care ar fi fost lăsată de cei pe care TASS, agenţia oficială de presă din Rusia, îi numeşte „naţionalişti”.

Potrivit autorităţilor ruse, „sabotorii ucraineni” s-au infiltrat joi dimineaţă într-o zonă de frontieră din regiunea Briansk, au ucis doi civili şi au rănit un copil. După ce presa oficială a relatat că FSB şi Garda Naţională luptă cu „sabotorii”, într-un final s-a anunţat că aceştia nu mai sunt activi. TASS cita martori oculari care sugerau că aceştia s-ar fi ascuns pe teritoriul ucrainean, deşi „nu a existat încă o confirmare oficială a acestui lucru”, notează agenţia de presă. TASS a mai relatat că un vehicul al Gărzii Naţionale ar fi fost lovit de o mină în timp ce curăţa teritoriul din apropierea satului Şuşani, una din localităţile atacate, iar patru soldaţi au fost răniţi.

Vladimir Putin: este un incident terorist

Până acum, presa de la Moscova nu prezentase imagini sau alte dovezi ale atacului.

Vladimir Putin, care din cauza evenimentelor de la Briansk şi-a anulat joi o călătorie planificată în Caucazul de Nord, a calificat incidentul drept un act de terorism.

Comitetul rus de Investigaţii a deschis o anchetă, iar pentru vineri este programată o şedinţă a Consiliului rus de Securitate.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Putin, i-a comparat pe „sabotorii ucraineni” cu teroriştii care au operat cândva în republică. El a cerut, în special, introducerea legii marţiale în unele regiuni de frontieră şi un nivel maxim de alertă în loc de nivelul mediu actual.

Corpul Voluntarilor Ruşi, implicat în incident?

Kievul a negat orice responsabilitate pentru acest incident şi a declarat că este vorba de o provocare, sugerând, în schimb, că ar putea fi implicate grupări extremiste din Rusia.

De altfel, două videoclipuri încărcate joi de luptători ai organizaţiei intitulate Corpul Voluntarilor Ruşi susţin că aceştia au trecut graniţa în regiunea Briansk pentru a-i „elibera” pe concetăţenii ruşi de dictatura lui Putin, dar fără a face rău civililor.

Utilizatorii reţelelor sociale au geolocalizat unul dintre cele două videoclipuri în care apar doi militanţi cu steagul Corpului Voluntarilor Ruşi. Este vorba de Suşani, una dintre cele două localităţi din Briansk care, potrivit Moscovei, ar fi fost atacate de „sabotorii ucraineni”.

Corpul Voluntarilor Ruşi susţine că este o formaţiune armată exclusiv rusă, cu sediul în Ucraina, care operează sub conducerea Forţelor Armate Ucrainene. Cu toate acestea, nu este clar dacă grupul este afiliat într-adevăr armatei ucrainene.

Potrivit grupului de investigaţii Bellingcat, liderul Corpului Voluntarilor Ruşi, Denis Kapustin, este o figură notabilă a extremei drepte ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.