Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FTSE Russell monitorizează România pentru a reclasifica piața de capital: Testul se va baza pe criteriile de ieșire, nu pe criteriile de intrare

FTSE Russell a pus România pe lista sa de monitorizare, până în 2020, atunci când decizia de reclasificiare a pieței de capital drept una emergentă devine efectivă, a declarat, la conferința de presă de joi, Chris Woods, Managing Director Governance, Risk & Policy FTSE Russell, potrivit Mediafax.

„Testul pentru România se va baza pe criteriile de ieșire, nu pe criteriile de intrare, iar rezultatul va fi să punem România pe lista noastră de monitorizare pentru un an de zile. Totuși, nu va fi o decizie imediată și nu există motive de îngrijorare pe terment scurt”, a explicat Woods.

Decizia asupra promovării Bursei de Valori de la Bucureşti de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară va intra în vigoare odată cu revizuirea semi-anuală din septembrie 2020.

Citește și: Rareș Bogdan se amuză pe seama Vioricăi Dăncilă: ‘Ce-i asta, Tom și Jerry?’

De asemenea, întrebat de jurnaliști dacă OUG 114/2018 a avut efecte asupra criteriului de lichiditate pentru încadrarea pieței noastre de capital drept una emergentă, oficialul agenției FTSE Russell a comentat că decizia de clasificare, în acest sens, nu se bazează pe evenimente de scurtă durată și că astfel de decizii nu trebuie să fie influențate, agenția adoptând decizii pe termen lung.

Adrian Tănase a spus, în ceea ce privește OUG 114/2018, că decizia de promovare nu trebuia influenţată de evenimente de moment şi că emiterea ordonanţei a fost un eveniment nefericit, în condițiile în care orice investitor doreşte stabilitate legislativă. Oficialul BVB a explicat că România îndeplinea criteriul de lichiditate de doi ani, iar criteriul de lichiditate putea fi atins şi fără OUG 114/2018.

Citește și: Justiție oarbă! Doi torționari au fost achitați de instanță

Totodată, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), a precizat că alte cinci companii din România ar putea intra în indicele agenției FTSE Russell, liderul mondial a indicilor bursieri.

“Încă cinci companii ar putea intra în indicele FTSE Russell, dacă ele vor îndeplini criteriile de lichiditate. Acestea sunt - pe lângă Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-Groupe Societe Generale - Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz, Petrom şi Electrica, care îndeplinesc, în prezent, criteriile de dimensiune, dar nu și pe cele de lichiditate. Perioada de revizuire este iulie 2019-iunie 2020, și, dacă aceste companii îndeplinesc criteriul individual de lichiditate, vor intra în indice în septembrie 2020”, a menționat oficialul BVB.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de Piață Emergentă de la cel de Piață de Frontieră, potrivit anunțului din data de 26 septembrie, reclasificarea urmând să intre în vigoare din septembrie 2020. Decizia a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Ca parte a analizei anuale, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Țărilor a aprobat următoarea modificare a criteriului de rating „Lichiditate” - Lichiditate de piață suficientă pentru a susține investițiile globale semnificative" - îmbunătățită de la „Restricționat” la „Admis”. România a îndeplinit, astfel, cele 9 criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de Piață Emergenă Secundară potrivit schemei FTSE pentru clasificarea țărilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.