Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fumul produs de incendiile de vegetație din nordul Californiei se îndreaptă spre Los Angeles

unsplash.com
los angeles

Fumul produs de mai multe incendii de vegetaţie din nordul statului american California se îndreaptă spre sud şi ar putea să determine degradarea calităţii aerului din regiunea oraşului Los Angeles până la niveluri periculoase, informează DPA.

Agenţia pentru managementul calităţii aerului din districtul South Coast a emis o alertă joi dimineaţă pentru zone extinse din ţinuturile Los Angeles, Riverside şi San Bernardino, potrivit agerpres.ro.

"Incendiile din nordul şi centrul Californiei produc un fum dens, care este transportat spre bazinul South Coast şi spre Valea Coachella", a precizat aceeaşi agenţie, potrivit căreia efectele vor fi cel mai puternic resimţite în regiunile muntoase, precum Inland Empire şi Coachella Valley.

Timp de mai multe săptămâni, incendiile de vegetaţie au provocat o calitate a aerului considerată periculoasă şi condiţii de viaţă dificile pentru miile de locuitori din regiunile afectate de flăcări. În prezent, vânturile suflă spre sud şi împing fumul spre regiunea Los Angeles.

Localnicii se pot aştepta la un cer acoperit de fum, iar calitatea aerului ar putea scădea până la niveluri nesănătoase sau chiar periculoase în regiuni ample, care se întind din Los Angeles şi San Gabriel Valley până la Santa Clarita, Riverside şi San Bernardino.

Calitatea aerului este măsurată pe o scală de la 0 la 500, iar nivelurile care depăşesc pragul de 100 sunt considerate nesănătoase. Persoanele din California pot verifica nivelurile AQI (Indexul călităţii aerului) din zonele lor pe AirNow.gov sau pe alte site-uri similare.

Inhalarea particulelor fine provenite din fumul generat de incendiile de vegetaţie poate să cauzeze o varietate de probleme medicale, inclusiv afecţiuni cardiovasculare şi respiratorii, au avertizat oficialii americani.

Studiile recente au arătat că fumul produs de incendiile de vegetaţie poate să conţină bacterii, plumb şi alte substanţe toxice şi ar putea să crească riscul de a contracta maladia COVID-19.

Pentru ca aerul din locuinţe să rămână curat, oficialii americani recomandă închiderea tuturor ferestrelor şi a uşilor, precum şi punerea în funcţiune a unui purificator de aer. Persoanele care dispun de aparate de aer condiţionat pot să folosească funcţia acestora de "recirculare", pentru a evita în acest fel captarea aerului din exterior.

Rezidenţii au fost sfătuiţi, totodată, să evite activităţile fizice intense şi ieşirea în aer liber pentru activităţi care nu sunt necesare.

"Chiar şi în zonele care sunt departe de incendii sau în regiunile care nu sunt vizate de alertele de fum, dacă simţiţi miros de fum în aer sau dacă vedeţi cenuşă de la un incendiu de vegetaţie, evitaţi sau limitaţi-vă activităţile în exterior", au avertizat oficialii americani.

Focarele încă active din California - inclusiv Caldor de lângă Sacramento, cu o suprafaţă de 50 de hectare, şi Dixie, întins pe mai multe ţinuturi şi cu o suprafaţă de 297 de hectare - au acoperit suprafeţe mari din acea regiune cu un nor gros de fum.

Calitatea aerului din jurul oraşul South Lake Tahoe a scăzut vertiginos în ultimele zile, în timp ce zonele din jurul oraşului Reno au înregistrat niveluri record de periculozitate în ceea ce priveşte calitatea aerului.

Fumul generat de incendiile de vegetaţie izbucnite în acest an în California a traversat întreaga ţară şi a ajuns până pe coasta de est a Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.