Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Furtună puternică în SUA: vânturi puternice şi ninsori abundente care au condus la închiderea a sute de şcoli

america.aljazeera.com
sua frig ger iarna

O furtună majoră de iarnă a lovit miercuri regiunile Northern Plains şi Upper Midwest din Statele Unite aducând vânturi puternice şi ninsori abundente care au condus la închiderea a sute de şcoli şi au perturbat traficul aerian şi rutier, transmite Reuters.

Peste 50 de milioane de americani erau vizaţi miercuri dimineaţă de atenţionări de vreme de iarnă după ce furtuna a avansat către o regiune vastă din vestul şi nordul Statelor Unite şi spre est. Un strat de până la 60 cm de zăpadă şi vânturi cu viteze de până la 97 km/h au fost prognozate pe parcursul zilei miercuri, până joi, a anunţat Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS).

Furtuna a lovit, de asemenea, California unde a adus ninsori şi lapoviţă, inclusiv în New England, unde meteorologii au avertizat şoferii să fie precauţi pe drumurile alunecoase, informează Agerpres.

Şoselele acoperite cu zăpadă vor îngreuna, de asemenea, traficul în regiunea Upper Midwest, unde gheaţa depusă pe liniile de înaltă tensiune şi riscul de cădere a copacilor ar putea provoca pene de curent miercuri seară, până joi, a declarat Frank Pereira, meteorolog la centrul de prognoză al NWS din College Park, Maryland. "Călătoriile vor fi aproape imposibile", a spus el.

Potrivit unor specialişti, creşterea frecvenţei şi a intensităţii unor asemenea furtuni, intercalate cu perioade de căldură extremă şi secetă, reprezintă simptome ale schimbărilor climatice. În timp ce estul teritoriului american a cunoscut o iarnă relativ blândă, regiunea Northern Plains a fost afectată de o iarnă extremă din punct de vedere al ninsorilor şi temperaturilor, conform NWS.

Furtuna a lovit California marţi şi, potrivit prognozelor, va continua până la sfârşitul săptămânii. Avertizările de furtună de iarnă rămân în vigoare miercuri în capitala statului, Sacramento, dar şi unele zone din California de Nord şi zonele montane, unde sunt prognozate ninsori abundente şi rafale de vânt de până la 64 km/h. În regiunea centrală din California şoselele au fost acoperite de polei, a informat NWS.

Peste 100.000 de locuinţe şi sedii comerciale, majoritatea din zona Central California, au rămas fără curent electric, conform site-ului de monitorizare Poweroutage.us.

Aproximativ 10 cm de zăpadă s-au aşternut în South Dakota, nordul statului Nebraska şi unele regiuni din Minnesota, iar un strat suplimentar de 30 cm este aşteptat să se depună în cursul zilei de miercuri şi joi, conform prognozelor.

Printre oraşele cele mai afectate se numără Minneapolis, unde sunt prognozate cantităţi de aproximativ 50 cm de zăpadă şi vânturi cu viteze de până la 72 km/h. În cazul în care evenimentele prognozate se adeveresc, furtuna de iarnă va deveni una dintre cele mai puternice înregistrată vreodată în acest oraş.

Şcolile publice au fost închise, iar sistemul de învăţământ din Minneapolis a anunţat că în restul săptămânii toate cursurile se vor ţine online pentru cei peste 29.000 de elevi. Zeci de districte din Dakota de Nord şi Dakota de Sud, Colorado şi Wyoming au suspendat cursurile.

Furtuna a produs haos în traficul aerian miercuri dimineaţă, sute de zboruri fiind anulate sau afectate de întârzieri în întreaga ţară. Peste 700 de zboruri către şi dinspre Minneapolis, Denver şi Chicago au avut întârzieri sau au fost anulate, potrivit Flightware.com.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.