Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

G7, avertisment dur pentru talibani - Gruparea radicală ar putea fi acuzată de crime împotriva umanității

shopboss.in
talibani

Persecuţia pe criterii de gen poate constitui crimă împotriva umanităţii, se arată într-o declaraţie făcută publică joi de G-7 (Grupul celor şapte principale economii mondiale), în reacţie la interzicerea accesului femeilor în universităţi de către regimul taliban din Afganistan, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

G-7 condamnă cu tărie această decizie, care, venind după alte măsuri luate de talibani, pare să fie o politică sistematică, a notat şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, care a prezidat o reuniune prin videoconferinţă a miniştrilor de externe ai grupului.

"Persecuţia pe criterii de gen poate reprezenta crimă împotriva umanităţii potrivit Statutului de la Roma, la care Afganistanul este parte", se menţionează în declaraţie.

Miniştrii cer regimului taliban să revină asupra deciziei şi notează că "politicile ce vizează eliminarea femeilor din viaţa publică vor avea consecinţe asupra relaţiilor ţărilor G-7 cu talibanii".

Autorităţile talibane au anunţat marţi că universităţile afgane le sunt interzise de acum fetelor, deja private de învăţământul secundar în Afganistan de la venirea la putere a fundamentaliştilor islamişti, pentru o durată nedeterminată.

La instalarea lor la putere în august 2021, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, însă au revenit în mare măsură la interpretarea extrem de strictă a islamului care a marcat primul lor regim, între 1996 şi 2001.

Restricţiile la adresa libertăţilor s-au înmulţit, în special împotriva fetelor şi femeilor, care au fost îndepărtate treptat din viaţa publică şi excluse din colegii şi licee.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, s-a declarat la rândul său "profund alarmat" de interdicţia impusă de talibani fetelor de a studia la universităţi în Afganistan şi i-a îndemnat "să asigure egalitatea de acces la educaţie la toate nivelurile", a anunţat miercuri un purtător de cuvânt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.