Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

G7 îndeamnă Moscova 'să nu depăşească anumite limite în spaţiu'

iucn.org
g7

Miniştrii de externe ai celor mai industrializate şapte naţiuni din lume (G7) au îndemnat sâmbătă Rusia "să nu depăşească anumite limite în spaţiu", după ce Washingtonul a avertizat asupra "ameninţării grave" pe care o reprezintă dezvoltarea de către Moscova a unei arme împotriva sateliţilor în spaţiu, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Şefii diplomaţiei din SUA, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Japonia şi Italia s-au întâlnit sâmbătă la Munchen, în marja Conferinţei de securitate care se desfăşoară în oraşul german.

Chiar dacă situaţia din Orientul Mijlociu şi Ucraina s-au aflat în centrul discuţiilor, "am dedicat un mesaj clar" necesităţii "de a nu se depăşi anumite limite în spaţiu în urma informaţiilor privind posibile iniţiative ruseşti în domeniul spaţiului nuclear", a declarat ministrul italian de externe Antonio Tajani într-o conferinţă de presă ulterioară.

Casa Albă a confirmat miercuri că o "ameninţare gravă" cu care se confruntă SUA vizează dezvoltarea de către Rusia a unei arme împotriva sateliţilor în spaţiu, în urma unei declaraţii enigmatice a preşedintelui Comisiei pentru serviciile de informaţii din Camera Reprezentanţilor din SUA, Mike Turner.

"Pot confirma că este vorba de o tehnologie antisatelit pe care Rusia o dezvoltă", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului american, care a refuzat să precizeze dacă este vorba de un tip de armă care include o capacitate nucleară, aşa cum a relatat anterior presa americană.

Potrivit Washingtonului, dezvoltarea unor astfel de arme este "'îngrijorătoare", dar "nu există o ameninţare imediată la adresa securităţii nimănui".

Sateliţii din spaţiu au devenit un element important al războiului în Ucraina, întrucât forţele ucrainene au folosit constelaţia Starlink a SpaceX pentru comunicaţii şi planificarea acţiunilor pe câmpul de luptă.

În acelaşi timp, după cum relatează AFP, miniştrii de externe din G7 au păstrat un minut de reculegere în semn de omagiu pentru opozantul numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care a decedat vineri subit într-o colonie penitenciară din Arctica.

Ministrul italian Antonio Tajani, a cărui ţară asigură preşedinţia G7 în acest an, "a deschis reuniunea miniştrilor G7 de la Munchen cerându-le colegilor săi să respecte un minut de reculegere pentru a-i aduce un omagiu lui Aleksei Navalnîi", a precizat MAE italian într-un comunicat.

"Navalnîi a plătit cu viaţa pentru ideile sale, pentrui lupta pentru libertate şi împotriva corupţiei în Rusia", a declarat Tajani, citat în acelaşi comunicat.

"Rusia trebuie să facă lumină asupra decesului său şi să înceteze represiunea inacceptabilă împotriva disidenţei politice", a adăugat ministrul italian.

Moartea lui Navalnîi, după trei ani de închisoare şi o otrăvire cu agent neurotoxic, de care el acuzase Kremlinul, privează opoziţia rusă de cel care, în pofida încarcerării sale, era o personalitate de primă mărime şi o sursă de inspiraţie pentru mulţi ruşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.