Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriel Leș, fost ministru al Apărării: Am fost dezamăgit de muțenia autorităților române față de situația din Belarus

Instagram
Belarus Minsk

Senatorul Gabriel Leș, fostul ministru al Apărării, critică dur ”muțenia” de care au dat dovadă autoritățile de la București cu privire la situația explozivă din Belarus. El susține că cetățenii ieșiți în stradă la Minsk și celelalte orașe din Belarus împotriva regimului care a fraudat alegerile trebuie sprijiniți pentru că este inadmisibil ca în secolul XXI în Europa un drept fundamental, dreptul la vot, să fie reprimat prin forță și muniție de război.

Vezi și: Umilință totală pentru statul român: După dezastrul din dosarul Țăndărei, doi foști inculpați cer daune de un milion de euro

Fostul ministru susține că o intervenție energică a României ar fi pus țara noastră pe hartă și ar fi dovedit că un popor ca al nostru trecut prin grele încercări în 1989 este alături de un alt popor care trece prin momente grele sub un dictator care ar trebui înlăturat imediat de la putere.

”Evenimentele dramatice din Belarus reprezintă o problemă de securitate și stabilitate regională ce trebuie urmărită cu maximă atenție. Pentru noi, pentru români, imaginile represiunii violente a manifestațiilor trezesc un sentiment de empatie foarte viu, aproape de deja vu. Am fost dezamăgit de muțenia autorităților române față de o situație pe care si noi am trăit-o în chip tragic acum trei decenii. Este inadmisibil, ca astăzi, pe continentul European, exercitarea unui drept fundamental să fie reprimat cu gloanțe. Puținul pe care îl putem face este să arătăm solidaritate. Mă tem că politica noastră externă, tot mai anchilozată, nu a găsit nici de această dată calea potrivită de a pune România pe hartă.

Coabitarea cu ultimul dictator al Europei nu mai este acceptabilă, întrucât devine o pată pe obrazul lumii democratice. Sper ca acest personaj sinistru să fie înlăturat pe cale pașnică, numaidecât.”, susține Gabriel Leș pe pagina sa de Facebook.

În ultimele 12 zile, mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Aleksandr Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte, în alegerile prezidenţiale din 9 august.

Opoziţia, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia doar 10%.

Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.

Într-un summit special desfăşurat miercuri prin videoconferinţă, liderii statelor Uniunii Europene au condamnat maniera în care s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din Belarus, a afirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki după reuniune. La finalul săptămânii trecute, el promisese că ţara sa va încerca să susţină populaţia din ţara vecină Belarus prin deschiderea frontierelor şi a pieţei forţei de muncă şi prin furnizarea de sprijin financiar pentru societatea civilă, după reprimarea dură a protestelor postelectorale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.