Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriel Oprea, încolţit din toate părţile: Generalului i se pregăteşte un nou dosar greu

www.adevarul.ro
gabriel oprea dna

Fostul şef al UNPR, Gabriel Oprea, are parte de noi probleme. Se pare că acesta este încolţit din toate părţile. Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru instigare la plagiat, după ce generalul MApN Ioan Sîrbu a depus o plângere în acest sens pe numele fostului ministru Gabriel Oprea, sesizarea vizându-l şi pe fostul ministru al Educaţiei, Sorin Câmpeanu,au declarat surse judiciare pentru mediafax. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face cercetări ce vizează infracţiunea de instigare la plagiat, în urma unei plângeri pe care generalul MApN Ioan Sîrbu a depus-o pe numele lui Gabriel Oprea, au declarat surse judiciare. Potrivit aceloraşi surse, sesizarea iniţială îl viza şi pe Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educaţiei. De asemenea, în conţinutul plângerii, se făcea referire la cei cărora Gabriel Oprea le-a fost coordonator al lucrărilor de doctorat.  Procurorii precizează că în cauză a fost începută urmărirea penală in rem. "În cauză, procurorii au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la „plagiat” prev. de art. 25 Codul penal anterior rap. la art. 141 din Legea nr. 8/1996 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal anterior şi, respectiv, cu aplicarea art. 5 Cod penal", se arată în răspunsul parchetului.

Citeşte şi: Victor Ponta îl rupe: 'Aroganță și comportament de 'vătaf județean''

În acest dosar, după ce s-a început urmărire penală faţă de faptă, au fost audiate mai multe persoane, printre care şi Emilia Şercan, jurnalist, aceasta fiind autoarea mai multor anchete privind lucrările de doctorat ale unor persoane publice, printre care şi apropiaţi lui lui Gabriel Oprea. De asemenea, în cauză a dat declaraţii şi cel care a făcut plângerea, generalul Ioan Sîrbu. Ioan Sîrbu, fostul şef al Direcţiei Medicale din MApN, a sesizat în anul 2015 Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti în legătură cu un posibil plagiat în lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea. În octombrie 2014, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a sesizat procurorii să facă verificări privind săvârşirea de către Ioan Sîrbu, fost şef al Direcţiei Medicale din MApN, a infracţiunilor de trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Citește și: A fost publicat primul rezultat ADN al presupusului fiu al lui Prince

În spaţiul public au apărut numele mai multor persoane apropiate de fostul ministru de Interne sau care au activat în funcţii publice, ale căror lucrări de doctorat ar fi fost coordonate de Gabriel Oprea. Printre acestea sunt: Neculai Onţanu, fostul primar al sectorului 2, Adela Popescu, fosta secretară a lui Oprea, Bogdan Licu, adjunct la Parchetul General, Loredana Radu, avocat şi rudă a lui Gabriel Oprea, Mihai Stănişoară, fostul ministru al Apărării, Florian Coldea, prim adjunct al directorului SRI, Radu Timofte, fost director SRI, Ionel Marin, fost adjunct al directorului SRI, Marcel Sâmpetru, fost prim adjunct al procurorului general, George Bălan, fost membru CSM, Florica Diaconescu, judecător, Remus Şpan, fost adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Dumitru Pârvu, fost adjunct al şefului IGPR, Radu Stroe, fost ministru al Afacerilor Interne, Romeo Raicu, politician, Adrian Petrache, om de afaceri şi Vasile Toma Rus, fost şef în cadrul MAI.

Citește și: Încă un SECRET s-a aflat: Detaliile neștiute despre Obama, Putin și Merkel

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.