Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriel Saucă susține că votul electronic trebuie să se 'califice' pentru a fi folosit la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale

Inquam Photos/ Octav Ganea
referendum vot

Sistemul de vot electronic trebuie folosit întâi la alegeri obişnuite, din viaţa de zi cu zi, pentru ca lumea să capete încredere în el, apoi lucrurile vor evolua logic spre alegeri mai mari, a declarat joi Gabriel Saucă, directorul pentru coordonarea sistemului electoral naţional din cadrul Autorităţii Electorale Permanente, la conferinţa "Provocările administrative şi de securitate ale votului electronic", organizată de USR, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Italianul care practica medicina fără studii, adus la audieri în București - Bărbatul ar putea fi reținut

El a spus că evoluţiile sistemului informatic aferent alegerilor în România sunt suficient de mari cât să permită discuţii şi posibile implementări pentru sisteme de vot la distanţă sau electronice.

"Dacă vrem să vorbim de creşterea încrederii în sistemele de vot, haideţi să ajungem să folosim acest sistem de vot nu la alegeri parlamentare, locale, prezidenţiale, referendumuri direct. Să le folosim în lucruri din viaţa de zi cu zi - alegerea din partide, alegerea Ligii studenţilor, alegeri la barou, orice. Sunt zeci de alegeri în România. Haideţi să transformăm un astfel de sistem într-o chestie uzuală, iar după aceea, prin puterea obişnuinţei, va evolua logic spre alegerile mari. Asta ar fi o implementare treptată a sistemului, o metodă de a creşte încrederea", a explicat reprezentantul AEP.

Conform rezultatelor unui sondaj realizat la comanda USR, la întrebarea "Sunteţi de acord cu introducerea votului electronic la distanţă în România?" 57,1% din respondenţi au declarat că îşi doresc acest lucru. La întrebarea "Dacă la următoarele alegeri din România s-ar introduce votul electronic la distanţă, dumneavoastră aţi merge la vot?", 71% din respondenţi au spus că "da", ar participa la vot.

Potrivit unui comunicat al USR, cea mai mare problemă a aplicării sistemului de vot electronic în România este lipsa încrederii. În sondajul menţionat, 44,3% dintre respondenţi au spus că "nu" au încredere că votul electronic ar genera rezultate corecte la alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.