Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea anunţă înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului: 'Trebuie să ştim în mod real câţi copii sunt în situaţii de risc'

Radu Pop
Inquam Photos / George Calin
gabriela firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat, luni, înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului.

„Înfiinţăm Observatorul Naţional al Copilului! Trebuie să ştim în mod real câţi copii sunt în situaţii de risc şi câte familii sunt vulnerabile în România. Lucrăm intens la Legea separării copilului de familie prin care înfiinţăm această bază de date unică. Va fi pentru prima dată când va exista o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile. Aşa vom putea şti, de la sate până la marile oraşe, care este situaţia acestor copii. Această baza de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, cu ajutorul tabletelor din Sistemul Informatic Naţional pentru Adopţie – SINA. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie are la dispoziţie aproape 9 milioane de euro fonduri nerambursabile pentru realizarea acestui sistem, în premieră naţională, ce permite urmărirea copiilor aflaţi în situaţii de risc. Observatorul Naţional al Copilului va fi operaţional la începutul anului viitor!”, a scris Gabriela Firea, luni pe Facebook.

Ea a adăugat că pentru a putea reduce numărul cazurilor de separare a copiilor de familie, „trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie poate apărea şi să mergem cu măsurile ţintit către aceste familii”.

„De cealaltă parte, avem grijă şi de copiii ajunşi deja în grija statului, circa 46.000 sunt în acest moment. Planul este renunţarea la centrele de plasament. Vom merge mai departe cu proiectul de modificare a Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, întoarsă pentru reexaminare în Parlament. Dintre multele modificări în interesul copiilor, s-a speculat politic doar faptul că această legea ar fi impus deja celebrele ore de educaţie sexuală în şcoli. Pentru a evita orice altă interpretare, specialiştii din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii au reformulat articolul. Este vorba de introducerea în şcoli a programelor de educaţie pentru sănătate care sunt activităţi extraşcolare asigurate de specialişti în sănătate, iar participarea copiilor este condiţionată de acordul părinţilor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.