Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea: 'Bucureștenii nu vor mai plăti pierderile din reteaua de termoficare'

Gabriela Firea Corina Cretu

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, s-a intalnit, in cadrul unei vizite oficiale la Bruxelles, cu Corina Cretu, Comisar european pentru politici regionale, la sediul Comisiei Europene. La intrevedere au participat si Speranta Cliseru, director de Cabinet al Primarului General, presedintele CA al RADET, Sorin Chirita, dar si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai serviciilor DG Regio.

Gabriela Firea a anunţat că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură şi că primăria este "pregatită în acest moment să achite în totalitate facturi de 13,1 milioane lei, bani pentru care aşteaptă ridicarea de către ELCEN a popririi din contul Escrow".

Primarul General i-a prezentat Comisarului european prioritatile pe care le are in privinta proiectelor de investitii:

Citește și: Una dintre cele mai mari descoperiri din ultimele decenii: Ce provoacă depresia

"Mi-as dori foarte mult ca aceasta intalnire sa fie inceputul unei povesti de succes in domeniul atragerii banilor europeni, nu dorim ca Bucurestiul sa mai ramana in urma din acest punct de vedere. Reteaua de termoficare a Capitalei a fost gandita, in anii comunismului, pentru industrie, acum trebuie adaptata pentru nevoile populatiei. Bucurestenii platesc in plus din cauza pierderilor in retea. De aceea, in urma discutiilor cu specialistii din echipa mea, am decis ca RADET sa inlocuiasca in cadrul proiectului 'Modernizarea retelei de termoficare', 500 de km de conducta primara pentru care avem alocate fonduri de 176 de milioane de euro. Am realizat calendarul aplicatiei, avem tema de proiectare, acum se lucreaza la Studiul de fezabilitate, in paralel cu masterplanul de termoficare, care va fi finalizat in octombrie. In perspectiva, avem nevoie de finantare pentru inca 500 de km de conducta primara, necesari retelei de termoficare a Capitalei! Lucrarile se vor executa in etape, prin metode cat mai putin invazive in infrastructura, pentru a nu bloca intreg orasul" a spus Gabriela Firea.

Comisarul european Corina Cretu a felicitat Primarul General si echipa Primariei Capitalei pentru acest proiect de modernizare a retelei de termoficare si a asigurat-o pe Gabriela Firea de intregul sau sprijin.

Citește și: Planeta 9, pericol pentru Sistemul Solar: Ar putea absorbi inclusiv Terra

In privinta sursei de finantare pentru restul de 500 de km de conducta primara care trebuie sa fie inlocuiti, ulterior primilor 500 de km de conducta, Comisarul Cretu a sustinut ca modernizarea sistemului de termoficare este o prioritate, si a indicat ca acest proiect sa fie prezentat specialistilor de la BEI sau Banca Mondiala pentru gasirea sumelor necesare acestui proiect vital pentru Bucuresti.

Comisarul european Corina Cretu a incurajat o coordonare eficienta intre autoritatile centrale din Romania si si-a declarat intreaga sustinere pentru Primarul General al Capitalei, oferind intregul sau sprijin dar si al echipei de specialisti europeni si al echipei DG Regio, atat pentru proiectele aflate in desfasurare cat si pentru ideile noi.​

Citește și: Asta e cea mai mare ciocolată din lume / VIDEO

De mentionat ca, in ultima perioada, din cauza vechimii in exploatare si a procesului de coroziune la care sunt supuse conductele din reteaua circuitului primar, s-au produs avarii repetate ale retelelor de termoficare ce au condus la intreruperi in alimentarea cu caldura si apa calda a consumatorulor si la reducerea parametrilor de functionare a sistemului, cu efecte directe asupra utilizatorilor serviciului.

In aceste conditii, au aparut diverse zone in care parametrii (presiune si temperatura) necesari pentru asigurarea serviciului nu au fost la nivelul corespunzator.

Aceste zone sunt localizate in special in partea de Est si Nord-Est a Municipiului, urmand ca Master planul de termoficare sa precizeze cu exactitate aceste zone.

Citește și: Activitatea fizică regulată poate compensa parțial efectul alcoolului asupra sănătății (STUDIU)

In vederea rezolvarii problemelor aparute in alimentarea cu caldura a consumatorilor din zonele mentionate anterior, a rezultat necesitatea modernizarii retelelor de apa fierbinte (magistrale si racorduri spre punctele termice):

Proiectul major de termoficare a Municipiului Bucuresti va include urmatoarele tipuri de activitati:

- Optimizarea/reabilitarea/ extinderea retelelor de transport si distributie a energiei termice prin redimensionarea acestora corespunzator debitelor de agent termic vehiculate in strânsa corelare cu programele de reabilitare termica a cladirilor si efectelor de reducere a consumului de energie termica;

Citește și: Un nou virus afectează securitatea Android

- Zonarea si reconfigurarea (trasee si lungimi) a retelelor de transport si distributie al agentului termic

- Implementarea solutiei de realizare a retelei cu conducte preizolate dotate cu sistem de detectare semnalizare si localizare a pierderilor, in scopul reducerii acestora;

- Reabilitarea/reconfigurarea platformelor de vane a racordurilor si a elementelor constructiv.

Citește și: SRI : Știi că poți slăbi sau te poți îngrășa influentat pe net?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.