Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea: 'Vom sprijini modernizarea unei maternităţi şi a unui liceu din capitala Moldovei, donăm municipiului Chişinău două autobuze'

unimedia.info
Silvia Radu Gabriela Firea

Primarul General, Gabriela Firea, si primarul interimar al municipiului Chisinau, Silvia Radu, au semnat astazi, la sediul Primariei Capitalei, un Program de Cooperare in mai multe domenii de interes precum sanatate, educatie si cultura. Primarul interimar al municipiului Chisinau se afla intr-o vizita oficiala la Bucuresti, unde are o serie de intalniri cu autoritati locale si centrale.

Astfel, dupa semnarea documentului comun, Primarul General, Gabriela Firea, a anuntat ca Municipalitatea Bucuresti va dona municipiului Chisinau doua autobuze pentru dezvoltarea unei linii de transport cultural, va sprijini actiunile de reabilitare si modernizare atat a Bibliotecii Municipale din capitala Moldovei, a unei maternitati si a unui liceu, iar ASSMB va oferi asistenta de specialitate pentru perfectionarea medicilor din Chisinau:

"Primaria Municipiului Bucuresti va acorda sprijin Primariei Chisinau pentru infiintarea unei linii de transport in comun care sa deserveasca cu precadere obiectivele turistice si culturale din Chisinau. In acest sens, vom asigura consultanta in legatura cu acest proiect, si vom dona in acest scop municipalitatii si 2 autobuze. De asemenea, Directiile de cultura din cele doua institutii vor derula anual un proiect bilateral sub genericul „Saptamana teatrelor bucurestene la Chisinau si Saptamana teatrelor din Chisinau la Bucuresti”, in cadrul caruia in ambele orase vor fi prezentate, timp de o saptamana, spectacole ale teatrelor din orasul partener”.

Referitor la Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Gabriela Firea a precizat ca aceasta va incheia un protocol de colaborare cu Biblioteca Municipala „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chisinau, in cadrul caruia se vor realiza schimburi de unitati biblioteconomice, iar institutia bucuresteana va oferi o importanta donatie de carte catre biblioteca din Chisinau. Totodata, Municipiul Bucuresti va acorda sprijin logistic si material pentru lucrarile de renovare si consolidare a Liceului „Mihai Eminescu” din Chisinau, care in 2019 aniverseaza 50 de ani de la infiintare.

Tabere pentru copiii olimpici din Chisinau

Mai mult decat atat, potrivit edilului sef, PROEDUS, institutie aflata in subordinea Primariei Capitalei, va oferi o serie de tabere pentru copiii olimpici din Chisinau: "Ne dorim sa ii incurajam si sa ii stimulam pe toti elevii din Chisinau, asa cum se intampla cu elevii din Bucuresti, sa ii rasplatim cu aceste tabere la mare si la munte, dar si cu participarea la cursuri de perfectionare atat pentru elevi, cat si pentru profesori".

Program de internship pentru medici rezidenti si specialisti din Chisinau in spitalele administrate de Primaria Capitalei

Un alt domeniu in care cele doua autoritati locale vor colabora este domeniul sanatatii, Primarul General, Gabriela Firea oferind posibilitatea medicilor din Chisinau sa participe la programe de instruire in Bucuresti, in cadrul celor 19 spitale administrate de ASSMB: "vom acorda sprijin logistic si material pentru lucrarile de renovare si consolidare ale Maternitatii nr.1 din Chisinau si vom initia un program de internship pentru medici rezidenti si specialisti din Chisinau in spitalele administrate de Primaria Municipiului Bucuresti, precum si stagii de perfectionare pentru managerii unitatilor medicale din Chisinau organizate de catre ASSMB".

Totodata, Primarul General, Gabriela Firea, a mai explicat ca se vor mai realiza si alte proiecte comune, in domenii precum urbanism si strategii de dezvoltare urbana, atragere de fonduri europene, transport, mediu inconjurator si protectia animalelor fara stapan.

Ajutorul Bucurestiului va avea impact direct asupra dezvoltarii orasului Chisinau

La randul sau, Primarul interimar al municipiului Chisinau, Silvia Radu, a multumit Gabrielei Firea pentru sprijinul deosebit de important acordat de Capitala Romaniei orasului pe care il conduce si a adresat o invitatie directa investitorilor din Romania si in mod special celor din Bucuresti, sa vina la Chisinau:

"Republica Moldova face astazi pasi semnificativi in ceea ce tine de implementarea reformelor acordate cu cerintele Uniunii Europene, iar colaborarea intre Bucuresti si Chisinau se incadreaza perfect in acest proces care, sper eu, nu va fi stopat de nimeni si nimic si va continua in directia integrarii europene. Guvernul Romaniei a sprijinit mult Republica Moldova si toate aceste proiecte au dus la imbunatatirea calitatii vietii modovenilor. Daca vorbim despre relatiile anterioare dintre capitala Bucuresti si Chisinau, din pacate, aceste relatii nu au fost la nivelul relatiilor dintre Guvernul Romaniei si al Republicii Moldova, dar noi deschidem astazi o fila noua si facem un pas inainte in consolidarea unei colaborari fructuoase, care cuprinde mai multe aspecte si proiecte ce vor influenta direct viata si calitatea vietii locuitorilor Municipiului Chisinau".

Silvia Radu a mai declarat ca ajutorul de care va beneficia Chisinaul in urma semnarii programului de cooperare de astazi este foarte important, iar proiectele comune care vor fi implementate vor avea un impact direct asupra dezvoltarii orasului, dar si a vietii de zi cu zi a cetatenilor Municipiului Chisinau: "Multumesc inca o data doamnei primar Gabriela Firea pentru sustinere si pentru faptul ca ne-a primit atat de calduros. Nu m-am asteptat ca rezultatul acestei intalniri sa fie atat de benefic. Profit de aceasta ocazie sa ma adresez direct investitorilor din Romania si in mod special celor din Bucuresti, sa vina la Chisinau, pentru ca avem nevoie de proiecte investitionale si avem planificate proiecte mari, atat in infrastructura, cat si in dezvoltarea economica a urbei, iar daca vorbim despre municipalitate si administratia Chisinaului, ea va fi intotdeauna deschisa si va sustine toti investitorii de buna credinta care vor dori sa investeasca in Municipiul Chisinau".

La finalul intalnirii Gabriela Firea i-a oferit Silviei Radu o ie si un album cu manastirile din Romania, iar primarul interimar al municipiului Chisinau i-a facut cadou edilului Bucurestiului tot o ie si o icoana.

La finalul intalnirii, Primarul General, Gabriela Firea, a raspuns pozitiv invitatiei edilului municipiului Chisinau, de a vizita capitala Moldovei la inceputul lunii martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.