Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Zoană reacționează față de poziția celor 12 state împotriva României

stiripesurse.ro
Gabriela Zoana

Eurodeputatul Gabriela Zoană a criticat dur poziția celor 12 state referitoare la procesul de amendare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, subliniând contradicția între poziția manifestată și recunoașterea de către statele partenere a progresului României în consolidarea statului de drept.

”Este cel puțin discriminatorie poziția partenerilor noștri și fără precedent în materie de intruziune în politica internă a unui stat. Procesul de legiferare este o sarcină a Parlamentului, investit prin vot liber și democratic. La fel ca în orice alt stat European, procesul de amendare a legislației se realizează în conformitate cu prevederile constituționale, acesta nefiind unul lipsit de transparență, ci din contră.

Partenerii noștri își manifestă îngrijorarea față de noile prevederi ale Codurilor care, în opinia domniilor lor, împiedică cooperarea internațională în domeniul aplicării legii și pot afecta negativ lupta împotriva infracțiunilor violente, a infracționalității transfrontaliere organizate, a infracțiunilor financiare etc.

Țin să subliniez faptul că nu astăzi, ci în urmă cu șapte ani, Consiliul a concluzionat că România a îndeplinit toate condițiile în domeniile acquis-ului comunitar referitoare la frontiere, cooperarea polițienească, protecția datelor, Sistemul de Informații Schengen și vize, cu toate acestea suntem privați de aderarea la spațiul Schengen. Subliniez, de asemenea, că România a înregistrat progrese consistente în consolidarea unui stat de drept puternic, așa cum au declarat oficialii europeni în repetate rânduri.

Cu toate acestea, suntem singurul stat european în a cărui politică internă se intervine periodic și asupra căruia se lansează critici neîntemeiate. România este un stat independent care și-a păstrat și respectat cu strictețe angajamentele față de aliați, România este un stat care a venit mereu în sprijinul aliaților și a căutat să dezvolte parteneriate strategice și nu în ultimul rând, România nu a intervenit niciodată în politica internă a niciunui stat. Instituțiile statului român au dialog permanent cu instituțiile europene și internaționale tocmai pentru a respecta toate angajamentele în plan internațional”, a declarat eurodeputatul Gabriela Zoană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.