Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gafă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă: Trimitere la o lege greşită, într-un articol redactat 'cu picioarele'

CNSU
CNSU Hotararea 52 din 5 noiembrie 2020

Faptul că tehnica legislativă nu este punctul forte al Guvernului este deja unul cunoscut. Unele greşeli în redactarea actelor normative sunt însă suficient de grave pentru a genera probleme. Hotărârea CNSU nr. 52/2020, adoptată joi seara, are şi ea asemenea probleme.

În articolul 8 al hotărârii CNSU se face trimitere la Legea nr. 349/2009, despre care se spune că ar fi "Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun". Doar că Legea nr. 349/2009 este "Legea pentru ratificarea Protocolului privind evaluarea strategică de mediu, deschis spre semnare la Kiev la 21-23 mai 2003 și semnat de România la 21 mai 2003, la Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, adoptată la Espoo la 25 februarie 1991". Legea referitoare la fumat este, de fapt, Legea nr. 349/2002.

"Art. 8 - Se propune ca, pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19", se precizează în Hotărârea CNSU nr. 52/2020.

Dincolo de trimiterea greşită la Legea 349/2009, articolul este redactat greşit şi din punct de vedere gramatical. Astfel, textul precizează că  "pentru spațiile exterioare (...) le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară". Ceea ce se propune de fapt este transformarea teraselor acoperite în spaţii închise în sensul legii şi interzicerea activităţii şi în aceste spaţii acolo unde incidenţa este peste 3 cazuri la 1000 de locuitori.

Acestor erori de redactare li se adaugă şi opţiunea neobişnuită pentru formularea de propuneri. Practic, în afară de obligativitatea măştii la nivel naţional în toate spaţiile, CNSU nu decide nimic, ci aruncă această responsabilitate la nivel local.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.