Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gafa lui Tudorel Toader: Șefa ÎCCJ spune cum putea ministrul să SCHIMBE votul în CSM

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a dat o mare lovitură ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Magistraţii au dat aviz negativ pe legile justiţiei propuse de Toader. Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei (ICCJ), Cristina Tarcea a explicat de ce s-a dat aviz negativ şi i-a transmis lui Toader motivele. Mai mult, Tarcea spune că ar fi fost mai bine ca Toader să fie prezent la discuţii. Calea dialogului ar fi putut să întoarce rezultatul.

Citește și: Detaliu interesant! Cui i-a cedat TOATE casele Gabriel Sandu, omul care l-a denunțat, miercuri, pe fostul președinte Traian Băsescu

"Nu mă ascund, nu îmi este jenă - votul meu a fost de a acorda un aviz cu observaţii asupra proiectelor, din două motive. În primul rând, este mesajul public - un sistem guvernat de legi adoptate în 2004 se impune modificat. Argumentul al doilea este că prin avizul cu observaţii pe care l-am fi putut acorda am fi atras atenţia tuturor, inclusiv iniţiatorilor, asupra punctelor nevralgice.

Un sistem din 2004 se impune a fi schimbat. Prin avizul cu observaţii pe care l-am fi putut acorda atrăgeam atenţia asupra punctelor nevralgice. Noi voiam să subliniem că nu suntem de acord cu trecerea Inspecţiei Judiciare la minister. Nu respingem răspunderea magistraţilor, dar nuanţată. Şi problema vârstei la care se poate intra în IMM. În ciuda rezultatului final, să fim consultaţi la procedurile alteroare. Se impune consultarea noastră viitoare. Ministrul spunea că avea informaţii anterioare cu ce se va întâmpla la CSM. Nu comentez lipsa domnului ministru. În cadrul deliberărilor noi aducem argumente serioase. Dialogul are rezultate constructive", a spus Tarcea.

Citește și: Avalanșă de scumpiri! Unde sunt așteptate cele mai mari creșteri

Şefa Înaltei Curţi admite că avizul este unul consultativ, dar avertizează că ar trebui ţinut connt de acesta. "Avizul CSM este unul consultativ. Este vorba de legile justiţiei, de organizarea şi funcţionarea CSM. Îmi este greu să cred că se pot ignora avizul CSM.

Am discutat în cadrul Înaltei Curţi toate aspectele. Am discutat cu preşediníi de secţíi şi am transmis şi punctele noastre de vedere. Nu ne-am suprapus cu punctele de vedere ale CSM, dar în urma discuţiilor am ajuns la un punct comun.  Sunt patru puncte de vulnerabilitate. Dacă rămân aşa ar fi o involuţie a sistemului judiciar. Dialogul ar putea duce la schimbarea unor soluţii. E loc de dialog", a încheiat Tarcea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.