Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gafă sau rea intenție? Oficiali germani au oferit rușilor 'pe tavă' locația submarinelor NATO: breșă majoră de securitate (Bild)

nationalinterest.org
poseidon-submarin-belgorod

Procuratura Federală din Germania investighează angajații departamentului de minerit al orașului Stralsund, care au dezvăluit informații clasificate în timpul construcției gazoductului Nord Stream-2, transmite ziarul german Bild.

Stralsund este situat în nordul Germaniei, lângă malul Mării Baltice. Potrivit ziarului, în ianuarie 2018, angajații departamentului responsabil cu eliberarea autorizațiilor pentru construcția conductei au publicat pe site-ul lor un document care conținea informații despre zonele de operare ale submarinelor NATO și armamentul acestora. Această informație a fost marcată cu expresia „informații clasificate – strict pentru uz oficial”. Oficialii responsabili de scurgere riscă până la cinci ani de închisoare.

The Washington Post: „Un ofiţer ucrainean de rang înalt a coordonat atacul asupra Nord Stream. Zelenski nu ar fi ştiut, în schimb Zalujni (n. r.: fostul șef al armatei ucrainene) foarte probabil că da”

Un ofiţer militar ucrainean a coordonat atacul de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream, a relatat The Washington Post, citând sub acoperirea anonimatului surse din Ucraina şi Europa.

Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru exploziile din septembrie 2022, care au avut loc în largul insulei daneze Bornholm şi au avariat trei din cele patru conducte ale sistemului care livra gaze ruseşti către Europa, arată un material publicat de NEWS.RO la finalul lui 2023.

Washingtonul şi NATO au calificat incidentul drept un act de sabotaj, în timp ce Moscova a spus că este un act de terorism internaţional. Germania, Danemarca şi Suedia au lansat anchete privind exploziile de la Nord Stream, care au trimis coloane de metan în atmosferă într-o scurgere care a durat mai multe zile.

Roman Cervinski, un fost oficial al serviciilor de informaţii care a servit în forţele speciale ale armatei ucrainene, a condus o echipă de şase persoane, dar nu el a planificat atacul, a relatat The Washington Post, deşi Cervinski a negat implicarea.

Roman Cervinski, un colonel decorat în vârstă de 48 de ani care a servit în cadrul forţelor pentru operaţiuni speciale din Ucraina, a fost "coordonatorul" operaţiunii Nord Stream, au declarat persoane familiarizate cu rolul său. El a gestionat logistica şi sprijinul pentru o echipă de şase persoane care au închiriat un velier sub identităţi false şi au folosit echipamente de scufundări în largul mării pentru a plasa încărcături explozive pe conductele de gaz din Marea Baltică.

Cervinski nu a acţionat singur şi nu el a planificat operaţiunea. Ofiţerul a primit ordine de la oficiali ucraineni de rang mai înalt, care în final raportau generalului Valeri Zalujni, şeful Statului Major al armatei ucrainene, au declarat persoane familiarizate cu modul în care s-a desfăşurat operaţiunea.

 

ZELENSKI NU A ŞTIUT

De asemenea, ziarul american scrie că preşedintele Volodimir Zelenski, care a negat rolul Kievului în aceste explozii, nu a fost la curent cu operaţiunea.

Participarea lui Cervinski la atentatul asupra Nord Stream contrazice negaţiile publice ale lui Zelenski că ţara sa nu a fost implicată. "Eu sunt preşedinte şi dau ordine în consecinţă", a declarat Zelenski într-un interviu acordat presei în iunie, răspunzând unui articol din The Washington Post potrivit căruia Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) ar fi aflat de planurile Ucrainei înainte de atac.

Operaţiunea Nord Stream a fost însă concepută pentru a-l ţine pe Zelenski în afara circuitului, au declarat sursele cotidianului american.

"Toţi cei implicaţi în planificare şi execuţie raportau direct lui Zalujni, astfel încât Zelenski nu ar fi ştiut despre asta", arăta un raport al CIA împărtăşit pe platforma de chat Discord de Jack Teixeira, membru al Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts, în prezent arestat.

De altfel, oficiali din mai multe ţări au declarat în privat că sunt încrezători că Zelenski nu a aprobat personal atacul de la Nord Stream.

CIA A VORBIT CU ZALUJNI

În iunie 2022, agenţia olandeză de informaţii militare, MIVD, a obţinut informaţii potrivit cărora Ucraina ar putea plănui să atace Nord Stream. Oficiali din cadrul CIA i-au transmis lui Zalujni, printr-un intermediar, că Statele Unite se opun unei astfel de operaţiuni, potrivit unor persoane informate despre aceste discuţii. Oficialii americani au crezut că atacul a fost anulat. Dar s-a dovedit a fi fost doar amânat pentru trei luni, când s-a folosit un alt punct de plecare decât cel planificat iniţial. Dar elementele cheie ale planului, inclusiv numărul de persoane din echipa de sabotaj, precum şi utilizarea unei ambarcaţiuni închiriate, a echipamentului de scufundare şi a identităţilor false, au rămas aceleaşi, scrie The Washington Post.

Într-un interviu acordat publicaţiei în iunie, Zalujni a declarat că CIA nu l-a întrebat niciodată direct despre vreun atac asupra Nord Stream. El a spus că după explozii, în septembrie 2022, a primit un telefon de la generalul Mark A. Milley, pe atunci şef al Statului Major Întrunit. "M-a întrebat: Ai avut ceva de-a face cu asta? I-am răspuns: Nu. Multe operaţiuni sunt planificate, multe operaţiuni sunt în desfăşurare, dar noi nu avem nimic de-a face cu ele, absolut nimic", a spus militarul ucrainean cu rangul cel mai înalt. Zalujni a mai sugerat în interviu că propagandiştii ruşi sunt cei care au încercat să îl lege pe el şi armata ucraineană de operaţiune.

Serviciul de informaţii al armatei olandeze le-a raportat americanilor, de asemenea, că ucrainenii plănuiau un atac asupra unui alt gazoduct, de data aceasta din Marea Neagră, numit TurkStream. Nu este clar de ce acea operaţiune nu a fost niciodată pusă în aplicare. În octombrie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că serviciile de securitate ale ţării sale au împiedicat un atac ucrainean asupra TurkStream. Dar autorităţile ruse au oferit puţine detalii şi nu se ştie dacă au acuzat pe cineva în presupusul complot, scrie The Washington Post.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat pentru Reuters că nu are "nicio informaţie" despre aceste dezvăluiri, în timp ce Ministerul ucrainean de Externe şi serviciul de securitate internă al Kievului, SBU, nu au răspuns la solicitările de comentarii pe marginea acestui articol publicat de The Washington Post.

ROMAN CERVINSKI ESTE ARESTAT

Rolul lui Cervinski în sabotarea Nord Stream ilustrează dinamica complexă şi rivalităţile interne ale guvernului de război de la Kiev, unde serviciile de informaţii şi instituţia militară ucraineană se află adesea în tensiune cu conducerea sa politică, notează The Washington Post.

În prezent, Roman Cervinski este arestat pentru depăşirea autorităţii, după o tentativă din 2022 de a convinge un pilot rus să dezerteze în Ucraina, despre care anchetatorii spun că a dus la un atac mortal al Rusiei asupra unei baze aeriene ucrainene.

Un critic deschis al administraţiei Zelenski, Cervinski a declarat că dosarul împotriva sa este motivat politic şi că doar a urmat ordinele în acea operaţiune. Comandantul său de atunci, generalul-maior Viktor Hanuşciak, a declarat presei ucrainene la începutul acestui an că înalţii conducători militari au aprobat complotul de atragere a pilotului rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.