Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Găgăuzia face politică independentă de Chişinău la Moscova

rusia moldova

Peste 1 miliard de dolari vin anual în Republica Moldova de la cetăţenii moldoveni care lucrează în Rusia, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute liderul Găgăuziei, Mihail Formuzal, în timpul unei întâlniri cu diaspora moldoveană din capitala rusă.

Această parte a cetăţenilor Republicii Moldova sprijină integrarea ţării lor în Uniunea vamală cu Rusia, a spus Formuzal, citat luni de cotidianul Nezavissimaia Gazeta, într-un articol intitulat 'Chişinăul a renunţat să părăsească CSI', scrie Ria Novosti.

La această întâlnire, liderul Găgăuziei a promis să denunţe Acordul de asociere a Republicii Moldova la UE, în schimbul sprijinului diasporei pentru blocul său 'Pentru Uniunea vamală' la alegerile parlamentare din noiembrie.

Găgăuzia (unitate teritorială autonomă, cu statut special, în componenţa Republicii Moldova, not.red.), unde trăiesc peste 200.00 de persoane, a votat anterior în cadrul unui referendum pentru integrarea autonomiei în Uniunea vamală. La apropiatele alegeri parlamentare, găgăuzii intenţionează să sprijine blocul politic care a introdus în programul său electoral ideea aderării Găgăuziei la Uniunea vamală, scrie cotidianul rus.

Mihail Formuzal, unul din liderii acestui bloc, din care fac parte 3 partide şi 10 organizaţii publice, a venit la Moscova pentru a se asigura de sprijinul cetăţenilor moldoveni aflaţi la muncă în capitala rusă şi în alte oraşe din Rusia.

Aproximativ 600.000 de moldoveni s-ar afla în prezent la muncă în Federaţia Rusă, potrivit calculelor liderului găgăuz. Dar este puţin probabil ca toţi aceşti imigranţi moldoveni să poată vota la Moscova, unde de regulă se deschide doar un singur birou de vot la ambasadă, relevă Nezavissimaia Gazeta.

Cu această ocazie, liderul Găgăuziei a cerut Chişinăului, din partea diasporei moldovene din Rusia, deschiderea a 10 secţii de votare.

Potrivit Nezavissimaia Gazeta, sunt puţine speranţe ca această solicitare să fie luată în considerare, deoarece ar putea crea probleme coaliţiei de guvernare de la Chişinău.

Cartea Uniunii vamale este jucată nu doar de Găgăuzia sau de Partidul Comunist al fostului preşedinte Vladimir Voronin, ci şi de socialiştii lui Igor Dodon şi de partidul 'Patria' al lui Emil Ciobu şi al miliardarului Renato Usatâi, care şi-a făcut avere datorită Căilor ferate ruse.

Conform statisticilor Băncii Mondiale, populaţia Republicii Moldova rămâne predominant orientată spre Est; un procent de 86% din banii trimişi acasă de muncitori moldoveni provin din Rusia. Astfel, se poate deduce uşor cât de mulţi moldoveni lucrează în Uniunea Europeană şi câţi în Federaţia Rusă. Locul de muncă este un factor cheie atunci când un alegător optează pentru un partid.

Potrivit cotidianului rus, mai mulţi cetăţeni moldoveni vor vota pentru partidele care promit prezervarea posibilităţii unui câştig în Rusia, ceea ce presupune alăturarea republicii la Uniunea vamală, decât pentru cele proeuropene la apropiatele alegeri, aşa cum rezultă din unele sondaje. Mai ales că acestea din urmă, aflându-se la putere, au făcut o mulţime de greşeli.

La recentul summit CSI de la Minsk, un duel verbal a avut loc între preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său moldovean Nicolae Timofti pe tema asocierii Republicii Moldova la UE. Apropierea Moldovei de Uniunea Europeană nu contravine cooperării sale cu CSI şi Rusia, a declarat liderul de la Chişinău, îndemnându-l pe locatarul de la Kremlin să ridice embargourile instituite de Rusia, ca represalii, la produsele moldoveneşti.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.