Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme mari în Moldova. Adunarea Populară a Găgăuziei ar dezbate aderarea teritoriului autonom în componența Federației Ruse

Flikr
Gagauzia

Mișcări tectonice în UTA Găgăuzia! În plin război regional, când securitatea țării se află în pericol, Comratul organizează o adunare generală, la care va fi pus în discuție statutul regiunii, scrie RUPOR.MD, făcând referire la declarațiile deputatului Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudji.

La adunare, care va avea loc pe 2 octombrie, vor fi puse în discuții câteva subiecte importante, scrie sursa. Autoritățile din Găgăuzia vor să discute despre statutul regiunii în Constituția Republicii Moldova. Un alt subiect care va fi dezbătut ține de măsurile întreprinse de Chișinău, pentru depășirea crizelor energetice, economice, dar și de securitate. „Totodată, se vor discuta pașii care pot fi întreprinși de UTA Găgăuzia, în cazul în care situația regională se va schimba”, transmite Realitatea.md.

Rupor.md scrie că unele surse susține că în cadrul adunării generale va fi pus în dezbatere subiectul unei eventuale aderări a Găgăuziei la Federația Rusă. Deputatul Ivan Burgudji a negat acest fapt, precizând că regiunea susține statutul de neutralitate a Republicii Moldova.

În ultima perioadă se observă tot mai multe situații încordate între Chișinău și Comrat. Recent, autoritățile din UTA Găgăuzia au declarat că vor să meargă în Federația Rusă pentru a negocia separat un contract pentru aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii. Iar după ce Rusia a interzis importul de fructe și legume din Republica Moldova, Comratul a anunțat că vrea să ajungă la o înțelegere directă cu Moscova, în legătură cu exporturile de produse vegetale.

În mai 2022, Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a adoptat în unanimitate o decizie care permitea purtarea panglicii Sfântului Gheorghe cu prilejul zilei de 9 mai, după ce acest lucru fusese interzis prin lege de Parlamentul Republicii Moldova.

Totodată, presa mai scrie că protestele care sunt organizate în ultima perioada în Găgăuzia sunt dirijate de către un ales local din Adunarea Populară din regiune, Victor Petrov, care este un aprig susținător al Federației Ruse și promovează unirea Găgăuziei cu Federația Rusă. Un alt indiciu care demonstrează că Moscova ar fi curatorul lui Petrov este și faptul că presa rusă de stat relatează cu regularitate ce se petrece în regiunea autonomă din sudul țării noastre, cum „cresc tensiunile și nemulțumirile oamenilor față de actuala putere de la Chișinău”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.