Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Găgăuzia și R. Moldova nu e același lucru

Gagauzia

Găgăuzia și R. Moldova nu e același lucru

De marți, deputații au plecat în vacanță. Pentru pregătiri de alegeri? Suntem în an electoral. Pe 5 noiembrie vin alegerile locale care, după cum se aranjează lucrurile în teren, riscă să iasă în afara unui cadru normativ obișnuit. Deși Comisia Electorală Centrală nu a dat încă „verde” campaniei, „marii rivali” ai scenei electorale s-au și început a împunge, încercând să-și demonstreze „mușchii” și exclusivitatea. Luptele se anunță a fi strânse. Pregătirile sunt ca de război, ce-i drept nu la fel ca în Ucraina, fără bombardamente la metru pătrat și atacuri cu drone, dar cu păruială mare totul, relatează Ziarul de Gardă citat de Rador.

Scrutinul din 5 noiembrie (după primele aparențe) nu va fi și nici nu are de unde fi unul simplu.

În primul rând, pentru că opoziția – și de „stânga”, și de „dreapta”, poartă mari supărări guvernării. Lupta va fi una la cuțite. „Stânga” va căuta să se revanșeze, în special pretinsul bloc politic format de Șor, după eșuarea protestelor din toamna trecută și scoaterea Partidului „Șor” în afara legii. Pe „dreapta”, supărările vin, cu precădere, din cauza egoismului politic al PAS, care în doi ani de guvernare a respins orice formulă de cooperare pe „dreapta”. Și în guvernul Gavrilița. Și în guvernul Recean.

Doi: situația se complică și mai mult, pentru că PAS și-a compromis programul de guvernare și a dezamăgit și descumpănit mai multă lume: prețurile nu cedează, nivelul de viață degradează, exodul progresează, reformele trenează, economia se prăbușește, leul se prăbușește și el, corupția nu știe de lege, politica rămâne o afacere profitabilă pentru hoți, iar împrumuturile și granturile nu mai acoperă nevoile bugetare decât în măsura în care vizează interesele guvernului sau parlamentului. Ar fi o eroare gravă să credem că socialiștii, comuniștii sau „șor”-iștii ar fi urnit munții din loc, dacă ar fi fost în locul PAS, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să spunem guvernării unde și-a făcut treaba și unde nu.

Trei: gradul de competitivitate al PAS a scăzut dramatic și nu mai este cel de la localele din 2019, și nici de la parlamentarele din 2021. Dacă la ziua de azi mai contează cineva la PAS ca prestație, asta-i Maia Sandu.

Patru: PAS a fost (și rămâne) prea distant de „dreapta politică” (în ceea ce ține de „stânga”, nu e nevoie de explicații). Și refuzul PAS de a crea cu ea parteneriate la guvernare a compromis actul guvernării, în loc să-l fortifice. Și a lovit în unitatea „dreptei”, destabilizând-o, în loc să o consolideze împotriva „stângii”, care pe ultima sută de metri s-a refăcut moral și fizic în urma alegerilor pentru bașcanul Găgăuziei.

Ceea ce s-a întâmplat în regiunea găgăuză pe 30 aprilie, a fost o lovitură de grație pentru PAS.

Și nu pentru că a câștigat candidatul Moscovei, deoarece candidați ai Moscovei au fost toți cei 8 concurenți trecuți în buletinele de vot. Problema e că a fost declarată câștigătoare Evghenia Guțul, candidata Moscovei pe lista electorală a fostului Partid „Șor” – cel mai subversiv, antinațional și filorus partid din cele peste 60 înregistrate până acum în R. Moldova, ghidat de penalul Ilan Șor, instigatorul protestelor antiguvernamentale, antieuropene și antiromânești din toamna trecută la Chișinău.

Șor, condamnat fugar, așa cum este, reușește să facă în autonomia Găgăuză ceea ce nu a reușit în decembrie 2021 la Bălți, când a vrut, prin „dublura” sa la partid și în afaceri, Marina Tauber, să pună mâna pe primăria Bălți – capitala de nord a Moldovei. Nu s-a întâmplat. Proiectul a eșuat, Șor rămânând fugar, cu o condamnare de 7 ani și jumătate, dar fără cea mai mică intenție de a ceda. În 2022, Șor merge și mai departe, scoate în stradă mii de protestatari plătiți și încearcă să dea jos puterea la Chișinău. Eșuează și de data asta. Și iarăși nu cedează. În aprilie, se implică în proiectul electoral al Moscovei pentru regiunea găgăuză – alegerea bașcanului și (prin bașcana Evghenia Guțul) reușește să pună mâna pe prima funcție în administrarea Autonomiei Găgăuze.

La ceremonia inaugurală de la Comrat – una excepțională, Șor le-a mulțumit găgăuzilor pentru „încredere” (încă nu se știe care vor fi costurile), le-a promis dezvoltarea unor relații speciale cu Rusia și transformarea Găgăuziei într-un „plai de vis”.

Planurile lui Șor însă nu se încheie aici. Găgăuzia este doar un punct de pornire, iar „visul” lui Șor este transformarea Găgăuziei într-o a doua regiune transnistreană în proximitatea Gurilor Dunării. Ceea ce a reușit în Bugeacul moldovenesc, ex-partidul „Șor” pretinde să reușească în toată R. Moldova. Iar ăsta este „visul de aur” al lui Șor și al finanțatorilor lui.

„Avem mai multe formule de participare și de câștigare a localelor, pe 5 noiembrie, din perspectiva alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024 și 2025”, insistă Șor, pornind de la premisa că cine va câștiga localele, va câștiga și parlamentarele. Nu cred că e cazul R. Moldova, deși avem experiența anului 1994, când agrarienii au câștigat parlamentarele după ce câștigaseră în 1993 localele. Numai că atunci s-a umblat pe la case cu urnele mobile, așa ca la masa mare pe la nunți. Și încă ceva: Găgăuzia și R. Moldova nu e același lucru, deși trebuie să ținem cont că Rusia, cu Șor sau fără, e gata întotdeauna și va fi inclusiv la toamnă, să dea o nouă luptă pentru Moldova. Dar cu Șor îi va fi mai la îndemână.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.