Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Galați: Fonduri europene pentru restaurarea Muzeului Casa Cuza Vodă

agerpres.ro
casa cuza voda

Casa Cuza Vodă, parte a Muzeului de Istorie din Galați, va fi închisă publicului pentru 27 de luni, perioadă în care urmează să fie consolidată, restaurată și reamenajată printr-un proiect european cu o finanțare totală de 2,66 milioane lei, din care 2,4 milioane lei, finanțare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională și 205.598 lei, finanțare de la Consiliul Județean (CJ) Galați, potrivit AGERPRES.

Citeşte şi: Victor Ciutacu îl DESFIINŢEAZĂ pe Radu Moraru după scandalul de la Naşul TV: ’Un ţepar ordinar...’

Prin accesarea proiectului "Consolidare, restaurare și amenajare Muzeu Casa Cuza Vodă din Galați" se va consolida imobilul, dar se vor realiza și alte lucrări de restaurare și amenajare (vitralii la ferestrele scării interioare și la etaj, refacerea pardoselii, tencuielii, vopsitorii, dotarea cu mochete, lămpi, aplice), inclusiv construirea unui grup sanitar pentru vizitatori, pentru că imobilul nu a avut, până în prezent așa ceva, iar singura soluție era o toaletă ecologică (tip cabină) care fusese adusă în curtea muzeului. Clădirea este afectată de fenomenul de tasare, motiv pentru care necesită lucrări de consolidare.

Totodată, la finalizarea proiectului, muzeul va beneficia și de o prezentare digitalizată modernă, care va permite persoanelor cu dizabilități realizarea unui adevărat tur virtual al instituției stând acasă.

"Nu este un proiect așa de mare ca finanțare, dar, din punct de vedere sentimental și istoric, are o încărcătură aparte, foarte mare, pentru că aici și-a petrecut copilăria Alexandru Ioan Cuza", a declarat președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea.

Clădirea, cu o vechime de peste 190 de ani, a fost cumpărată în anul 1827 de Ioan Cuza — tatăl lui Alexandru Ioan Cuza. Ulterior, în 1840, ajuns la maturitate, Alexandru Ioan Cuza s-a stabilit și el la Galați, unde a profesat ca judecător, președinte al Judecătoriei Covurlui și pârcălab al județului Covurlui. Alexandru Ioan Cuza a locuit în acest imobil chiar și în perioada domniei sale (pe când venea în vizită la Galați), casa fiind ulterior moștenită de soția și fiii săi, până în 1884, când a fost vândută. După mai mulți proprietari, în 1937, casa a fost cumpărată, prin contribuția mai multor gălățeni, de Asociația "Vila Cuza Vodă", imobilul devenind apoi, în 1939, muzeu dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza, destinație pe care o are și în prezent.

Citeşte şi: Lucrări realizate în siturile UNESCO din Bucovina - expuse la ICR Paris de 42 de artiști din peste 10 țări .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.