Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

GALERIE FOTO Cimitirul evreiesc din Huși a fost VANDALIZAT: peste 70 de monumente, DISTRUSE. Comunitatea evreiască denunță caracterul profund 'antisemit'

www.jewishfed.ro
Cimitir Evreiesc Huși

Cimitirul evreiesc din Huşi, judeţul Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse, anunţă Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, relatează News.ro.

Citește și: Augustin Lazăr pune tunurile pe politicieni şi îndeamnă la proteste: 'Aşa ceva românii nu ar trebui să permită în patria lor'

"Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, (...) să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor. (...) Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică şi afectează grav democraţia din România", arată Federaţia.

"În numele conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, preşedintele Federaţiei îşi exprimă indignarea sa totală, însoţită de sentimente de amărăciune, de profundă mâhnire, pentru informaţia primită recent, referitoare la un grav act de vandalizare sălbatică care a avut loc în incinta cimitirului evreiesc din Huşi, la începutul săptămânii trecute, când un număr de 73 de monumente funerare au fost distruse", se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Federaţiei, Aurel Vainer.

Citește și: Ionel Dancă, DEZVĂLUIRI după ce a fost dat afară din platoul Antena 3: 'Oriunde mă întâlnesc cu pesediștii la TV iese cu scandal, cu injurii și invective dint'

Potrivit sursei citate, în prezent, comunitatea evreilor din Huşi, altădată înfloritoare, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supravieţuitori ai Holocaustului.

"Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, stat democrat, pluralist, în care drepturile şi obligaţiile evreilor şi ale celorlalte minorităţi naţionale sunt egale cu ale majorităţii, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor.

În numele tuturor evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a celor aflaţi în prezent în Israel şi în alte ţări, protestăm energic faţă de cele întâmplate la Huşi şi cerem, pe deplin temei, organelor în drept, să ancheteze cu minuţiozitate şi înalt profesionalism cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huşi, în vederea deschiderea cercetării penale şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în temeiul codului penal şi a legislaţiei speciale. Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică şi afectează grav democraţia din România", scrie în comunicat.

content-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.