Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Găuroiul penal

illegal

Zece miliarde de lei înseamnă două miliarde de euro. O sumă colosală reprezentând nu mai puțin de 5% din Produsul Intern Brut al României, de peste două ori bugetul mărit al Apărării, mult mai mare decât bugetul Învățământului. Această sumă este, astăzi, reclamată de domnul Liviu Dragnea și face obiectul unei investigații perfect legitime a celor două comisii de buget-finanțe ale Parlamentului României. Dacă acești bani lipsesc, care este explicația?

La fel cum face orice gospodar, și Guvernul unui stat are obligația să își prognozeze, anual, veniturile și cheltuielile. Cele două prognoze înseamnă bugetul de stat. Care nu este un simplu moft. Este o lege care trebuie aplicată. Când există abateri rezonabile în minus la capitolul venituri, Guvernul face rectificări negative. Adică mai tăie din cheltuieli. Astfel încât, la sfârșitul anului, statul să nu intre în colaps. Când, dimpotrivă, veniturile sunt mai mari decât cele prognozate, se fac rectificări pozitive. Banii suplimentari sunt distribuiți în diverse sectoare. Așa funcționează bugetul de stat. Așa este logic și sănătos să se întâmple lucrurile.

Citește și: Vine marea amnistie fiscala!

În România anului de grație 2016, sub guvernarea Cioloș, a avut loc o ultimă rectificare pozitivă, deși veniturile la buget au fost cu 10 miliarde de lei mai mici decât cele prevăzute. Ceea ce înseamnă că s-a procedat total pe dos. Împotriva oricărei logici. Iar dacă este adevărat ceea ce semnalează Liviu Dragnea, atunci avem pur și simplu de-a face cu subminarea deliberată și nu din prostie a economiei naționale. Gaura poate deveni astfel penală.

Veniturile și cheltuielile sunt niște estimări, de regulă destul de precise, făcute de autorități specializate în acest sens. Asemenea estimări nu pot niciodată să aibă o eroare de 5% din Produsul Intern Brut. Și, în orice caz, este cu neputință să ai o estimare negativă a veniturilor și, în același timp, să decizi creșterea cheltuielilor, așa cum este acuzat că a procedat Guvernul Cioloș.

Citește și: Angelina Jolie și Brad Pitt divorțează cu un judecător…PRIVAT

Îmi amintesc cu precizie, și oricine poate verifica acest lucru printr-o sumară cercetare în mediile electronice, că domnul Gelu Diaconu, fostul șef al Fiscului, deci o autoritate în materie, a semnalat, în luna august a anului trecut, faptul că veniturile rezultate din încasări de impozite, taxe etc. scade în mod îngrijorător. Domnia sa chiar prognoză faptul că, în condițiile în care se păstra acel ritm în scădere al încasărilor, la sfârșitul anului, suma minus la capitolul venituri realizate la bugetul statului urma să atingă uriașa sumă de 10 miliarde de lei. Exact ceea ce s-a întâmplat. Avertismentul șefului Fiscului a fost, în luna august, comentat și răscomentat în studiourile de televiziune. Guvernanții nu aveau cum să facă abstracție de acest semnal de alarmă extrem de puternic. În mod normal, un minim de prudență și de bună-credință ar fi trebuit să îi determine să reacționeze. Să verifice dacă așa stau lucrurile și, în eventualitatea unui răspuns pozitiv, să ia măsuri pentru o mai bună colectare și pentru corectarea acestei situații. Și, în orice caz, să îi facă extrem de prudenți atunci când decideau cheltuirea unor bani publici în condițiile în care știau că au o gaură la venituri.

Citește și: Tinerii fac SEX după doar 10 mesaje / STUDIU

Se pare că s-a întâmplat total pe dos. Autoritățile statului, reprezentanții Guvernului Cioloș au fost surzi în fața acestui avertisment și fie nu au ținut cont de alte prognoze, fie și-au exercitat influența pentru a obține prognoze optimiste, în dezacord cu situația reală a colectărilor de venituri și taxe.

Dacă așa s-a întâmplat, atunci, atenție, nu avem de-a face cu o simplă tâmpenie guvernamentală. Ci cu o infracțiune gravă, care pune în pericol economia României.

Citește și: Cine este David Clark, autorul unui asa zis raport despre justitia din Romania

Abia după ce comisiile de buget-finate vor răspunde la întrebarea de mai sus, urmează a doua parte a investigației. Dacă tot s-a făcut o rectificare pe dos, adică pozitivă, când ea ar fi trebuit sa fie în minus, deci negativă, atunci este cât se poate de firesc ca noul Guvern să încerce să afle cum s-au cheltuit cei 10 miliarde de lei care în niciun caz nu ar fi trebuit să fie cheltuiți. Și răspunsurile la această întrebare ar putea fi penale.

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.