Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gavrilița, despre mecanismul de compensare a tarifelor la gaze

deschide.md
Natalia Gavriliță ue uniunea europeana bruxelles

Premierul Natalia Gavriliţa a relatat despre mecanismul de compensare a tarifelor la gaze, care vor spori după creşterea preţului de achiziţie, în conformitate cu noile acorduri cu Gazprom.

Potrivit agenţiei Infotag, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV, premierul a remarcat că este puţin probabil ca Guvernul să recurgă la scutirea TVA la livrările de gaze către consumatori, care în prezent este de 8%, transmite Știri.md.

"De obicei, o reducere a TVA (la servicii) duce la un număr mare de abateri. Practica arată că este mai bine ca Guvernul să compenseze direct populaţia decât să reducă povara fiscală. Prin urmare, cea mai bună opţiune este de a oferi compensaţii prin programe de sprijin pentru cetăţeni", a spus Gavriliţa.

Ea a explicat că autorităţile vor folosi o abordare mixtă. Pe de o parte, volumul compensaţiilor va fi majorat pentru sprijinul în sezonul rece (pentru grupurile vulnerabile ale populaţiei), pe de altă parte, va fi introdus un program de compensare reieşind din veniturile populaţiei.

"Vom extinde numărul de beneficiari care vor fi eligibili pentru acest sprijin şi vom creşte valoarea sprijinului. Se va analiza şi consumul de gaze - este clar că sunt oameni săraci care consumă mai puţin, iar pentru această categorie vom compensa o anumită parte din diferenţa de tarife. Se va lua ca bază tariful pentru 2012-2014 (peste 6 lei per metru cub - "I.").

Iar creşterea peste acest prag va fi compensată - de exemplu, în proporţie de 100% pentru persoanele care au consumat mai puţin de un anumit volum şi ulterior în scădere, în funcţie de consum", a explicat premierul.

Totodată, ea a spus că încă nu poate oferi cifre exacte, deoarece calculele sunt încă în curs. Gavriliţa a remarcat însă că în scopul procesului de compensare vor fi utilizate atât fondurile din noul program cu FMI, cât şi asistenţa vizată promisă de Uniunea Europeană în valoare de 60 mil. de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.