Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazprom are șanse mici să recupereze datoria la gaze de 11 miliarde de dolari a malului stâng al Nistrului

Radio Chișinău
Sergiu Tofilat

Concernul rus Gazprom nu are prea multe șanse să recupereze datoria pentru gazul furnizat regiunii transnistrene, în valoare de 11 miliarde de dolari, apreciază Sergiu Tofilat, membru al consiliului de supraveghere al companiei Moldovagaz. După cum transmite „INFOTAG”, el a spus acest lucru marți seara, la postul de televiziune Vocea Basarabiei citat de stiripesurse.md

„Există o instanță judecătorească în care părțile vor trebui să demonstreze existența unei datorii cu argumente. Nu mai putem, ca până acum, să fim șantajați de Gazprom prin întreruperea gazului. (...). Avem voința politică de a ne asigura că Gazprom este tras la răspundere pentru tot ce a făcut în Moldova”, a spus Tofilat, adăugând că, şi din vina procuraturii, republica a suferit pagube materiale în valoare de sute de milioane de lei.

Răspunzând la întrebarea când se va reduce tariful la gaze în Moldova, expertul a spus că „în primăvară se va reduce tariful la gaze” și că există mai multe motive pentru aceasta.

„Primul este că în 2024 Energocom va furniza gaze către Moldovagaz la 550-600 USD pentru 1 mie de metri cubi, ceea ce este semnificativ mai puţin decât în 2023. Al doilea motiv este că abaterile tarifare din perioadele precedente vor fi achitate până în primăvară. Pentru rambursarea acestora, tariful actual de 18,06 lei pe metrul cub de gaz include 2 lei. În al treilea rând - Moldova şi-a redus consumul de gaze - în loc de 1,1 miliarde de metri cubi consumăm aproximativ 750 de milioane de metri cubi”, a spus Tofilat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.