Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazprom confirmă lovitura pentru Germania și Danemarca: Livrările de gaze pentru Orsted și Shell au fost oprite

gazprom

Gazprom a confirmat sistarea livrărilor de gaze către compania daneză Orsted, precum și către divizia Shell din Germania, din cauza neplății în ruble, a anunțat compania rusă pe canalul oficial de Telegram.

„Gazprom a oprit complet livrările de gaze către Orsted Salg & Service A/S (Danemarca) din cauza neplății în ruble. Până la închiderea activității la 31 mai, Gazprom Export nu primise plata pentru livrările de gaze din aprilie de la Orsted Salg & Service, în conformitate cu Decretul nr. 172 al președintelui Federației Ruse din 31 martie 2022. Plățile pentru gazele furnizate începând cu 1 aprilie să fie efectuate în ruble folosind noi detalii, despre care contrapărțile au fost informate în timp util”, subliniază mesajul.

De asemenea, Gazprom a oprit complet livrările de gaze către Shell Energy Europe Limited din cauza neplății în ruble.

„Până la sfârșitul zilei lucrătoare din 31 mai, Gazprom Export nu a primit plata pentru livrările de gaze din aprilie de la Shell Energy Europe Limited, în conformitate cu Decretul nr. 172 al președintelui Federației Ruse din 31 martie 2022. Plățile pentru gazele furnizate începând cu 1 aprilie trebuie efectuate în ruble, folosind noi detalii, despre care contrapărțile au fost informate în timp util”, scrie Gazprom.

Contractul dintre Gazprom Export și Shell Energy Europe Limited pentru furnizarea de gaze către Germania prevede un volum de până la 1,2 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

În 2021, Gazprom Export a furnizat Orsted Salg & Service cu 1,97 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce a reprezentat aproximativ 2/3 din consumul total de gaze din Danemarca.

Un nou sistem de plată

La 31 martie, președintele Federației Ruse a semnat Decretul 172 „Cu privire la o procedură specială pentru îndeplinirea de către cumpărătorii străini a obligațiilor față de furnizorii ruși de gaze naturale”. Potrivit decretului, plata pentru gazele rusești furnizate prin conducte după 1 aprilie 2022 către contrapărțile străine specificate în decret trebuie să se facă exclusiv în ruble.

În instituția financiară autorizată - Gazprombank - se deschid conturi speciale în ruble și valută de tip "K" pentru cumpărătorii străini. În ceea ce privește aceste conturi, nu este permisă suspendarea operațiunilor, sechestrarea sau anularea fondurilor în cadrul îndeplinirii obligațiilor unui cumpărător străin care nu sunt legate de plata în cadrul unui contract de furnizare de gaze naturale. Cumpărătorul străin plătește gazul în moneda contractului, GPB îl vinde la Bursa din Moscova și transferă ruble către Gazprom. În acest moment, obligația de plată pentru resursa naturală este considerată îndeplinită.

În cazul în care această condiție nu este îndeplinită, livrările vor fi reziliate. Continuarea livrării este interzisă dacă a expirat termenul de plată pentru gazul furnizat în baza contractului, iar cumpărătorul străin nu a efectuat plata sau a efectuat-o în valută, nu în întregime sau nu în contul din banca autorizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.