Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazprom nu este de acord cu declarațiile Republicii Moldova privind datoria istorică pentru gaze

stiri.md
Gazprom Moldovagaz

Gazprom nu este de acord cu declarațiile Republicii Moldova privind datoria istorică pentru gaze

"Gazprom" şi-a exprimat dezacordul categoric în legătură cu declarațiile Republicii Moldova privind datoria istorică pentru gaze și intenționează să-și apere drepturile, se afirmă îngtr-un comunicat al holdingului rusesc de gaze preluat de TASS și citat de Rador.

"Gazprom" îşi exprimă dezacordul categoric cu privire la declarațiile părții moldovene și intenționează să își apere în continuare drepturile în toate modurile posibile" - se subliniază în comentariul companiei referitor la comunicatul de presă postat pe site-ul Ministerului Energiei al Republicii Moldova, referitor la rezultatele auditului datoriei istorice a companiei "Moldovagaz" către "Gazprom" pentru livrările de gaze efectuate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Raportul auditorului nu a fost aprobat de consiliul de supraveghere al "Moldovagaz", așa cum se prevede în acordurile dintre "Gazprom" și Guvernul Republicii Moldova.

"În orice caz, după cum am observat deja, auditorul și condițiile licitației pentru achiziționarea serviciilor sale au fost stabilite unilateral de partea moldovenească fără acordul "Gazprom" și "Moldovagaz". Concluziile auditorului nu pot afecta în niciun fel dimensiunea și validitatea datoriei specificate, mai ales că aceasta este confirmată în actele semnate regulat de "Gazprom" și "Moldovagaz" și în deciziile corespunzătoare ale arbitrajului internațional" - a subliniat Gazprom.

Anterior, ministrul energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat că în urma rezultatelor auditului, din datoria faţă de Gazprom în valoare de 709 milioane dolari republica este pregătită să plătească 8,6 milioane dolari. Potrivit afirmaţiilor sale, pentru suma de 276 de milioane dolari nu au fost depuse documente justificative, iar alte 400 de milioane de dolari nu sunt recuperabile din cauza expirării termenului de prescripție. După cum a subliniat acesta, republica este pregătită să discute aceste sume cu "Gazprom" în instanța internațională. Ulterior, Ministerul Energiei al Republicii Moldova a anunțat că este gata să plătească companiei "Gazprom" 8,6 milioane de dolari și să anuleze restul datoriei.

Una dintre principalele condiții în care conducerea "Gazprom" a convenit în octombrie 2021 să prelungească contractul de livrare a gazelor către Republica Moldova pentru următorii cinci ani a fost rambursarea datoriei pentru combustibil și plățile la timp.

În cadrul negocierilor, Chișinăul a insistat asupra unui audit internațional al datoriei de gaze a țării și s-a angajat să organizeze și să prezinte rezultatele acestuia până la 1 mai 2022.

Pentru efectuarea auditului, autoritățile moldovene au încheiat acorduri cu două companii - cu norvegiana "Wikborg Rein Advokatfirma AS" și britanica "Forensic Risk Alliance & Co".

Deși partea moldovenească nu și-a îndeplinit obligațiile, concernul rus a continuat să furnizeze gaze republicii. Atunci, purtătorul de cuvânt al "Gazprom", Serghei Kuprianov, a anunţat că datoria "Moldovagaz" se ridica la 433 de milioane de dolari, iar ținând cont de întârzierea plăților, suma totală a datoriei a ajuns la 709 de milioane de dolari.

Pe baza rezultatelor auditului, Camera de Conturi a Republicii Moldova a susținut că această datorie este de 590,8 milioane de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.