Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazprom reduce presiunea asupra pieței gazelor din Europa - Fluxul de gaze prin conducta Yamal către vestul Germaniei va fi reluat

gazprom

Gigantul rus Gazprom reia fluxurile de gaze dinspre vestul Poloniei către Germania prin conducta Yamal, restabilind astfel curgerea normală a gazelor, care a fost inversată în decembrie și a dus prețurile gazelor în Europa la maxime istorice, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Gazprom a rezervat capacitatea de tranzit a gazoductului Yamal-Europa pentru opt ore, începând cu ora 21.00 GMT, au arătat datele de pe platforma de rezervări.

Capacitatea de 16,2 milioane de kilowați pe oră a fost rezervată până la ora 0500 GMT. Separat, datele de la operatorul de rețea german Gascade au confirmat, de asemenea, așteptările pentru reluarea fluxurilor spre vest pentru opt ore inițial.

Gazoductul, care de obicei reprezintă aproximativ o șesime din exporturile anuale de gaze ale Rusiei către Europa și Turcia, funcționează în regim de inversare din 21 decembrie, punând o presiune ascendentă asupra prețurilor europene la gaze.

Gazprom nu a rezervat nicio capacitate lunară de tranzit prin gazoduct pentru luna februarie. Are posibilitatea de a rezerva prin licitații zilnice.

Prețurile europene de referință la gaz au sărit la un nivel record de 184,95 euro pe megawatt oră (MWh) la 21 decembrie, când sistemul Yamal a inversat fluxul. Prețurile ridicate au descurajat achizițiile de volume spot din Rusia, cumpărătorii apelând în schimb la gazul depozitat în Europa, unde nivelurile de stocare au scăzut sub media din ultimii cinci ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.