Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA închide ochii la testele de rachetă nord-coreene, cu condiţia ca Phenianul să reia negocierile în vederea denuclearizării

www.digi24.ro
sărbătoare Coreea de Nord

O serie recentă de teste de rachetă nord-coreene încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, a acuzat sâmbătă consilierul pe probleme de securitate naţonală al Casei Albe John Bolton, care l-a îndemnat pe dictatorul nord-coreean Kim Jong Un să reia negocieri în vederea unei ”denuclearizări”, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Este pentru prima oară când un oficial american de rang înalt denunţă aceste teste drept o încălcare a rezoluţiilor ONU impuse Phenianului cu scopul de a pune capăt programelor nuclear şi balistice nord-coreene.

Citește și: Oreste cutremură scena! Cine sunt cei care ‘au împiedicat alunecarea țării în dictatura infracțională’

Bolton a făcut aceste declaraţii la Tokyo, înaintea sosirii preşedintelui american Donald Trump într-o vizită de stat de patru zile.

”Rezoluţiile ONU interzic lansarea oricărei rachete balistice”, a declarat el într-o întâlnire cu presa.

Coreea de Nord a efectuat inclusiv teste cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, încălcând rezoluţiile ONU ”fără vreo îndoială”, a acuzat el.

Kim Jong Un a supervizat luna aceasta primul test al unei arme - o rachetă relativ mică şi rapidă, despre care experţi afirmă că poate di uşor ascunsă, lansată şi manevrată în zbor.

Statele Unite sunt în continuare deschise unui dialog cu regimul de la Phenian, a subliniat Bolton, insistând că Washingtonul nu şi-a schimbat poziţia de la ultimul summit între Trump şi Kim, la Hanoi.

Citește și: Mircea Badea răbufnește! Reacția moderatorului după declarația lui Liviu Dragnea

”Trump i-a lăsat uşa deschisă lui Kim, următorul pas este ca Kim să intre pe ea”, a spus el.

Bolton i-a cerut totodată lui Kim să accepte să se întâlnească cu premierul japonez Shinzo Abe, care poate, apreciază el, să relanseze dialogul cu privire la programele de înarmare nord-coreene.

Un summit între Abe şi Kim ”ar putea reprezenta un ajutor substanţial în acest sens”, a apreciat el.

Trump, care urmează să joace golf cu Abe duminică, iar apoi să asiste la summo, urmează să discute cu premierul japonez, între altele, despre Coreea de Nord, China şi comerţ şi să participe luni la o reuniune bilaterală.

Cei doi lideri urmează să discute, de asemenea, despre amplificarea tensiunilor cu Iranul, a declarat Bolton.

Citește și: Scandal uriaș înainte de alegeri! Ieșire violentă a Olguței Vasilescu

Abe se gândeşte să efectueze o vizită în Iran, la jumătatea lui iunie, prima după patru decenii, potrivit postului NHK.

Washingtonul a anunţat că va pune capăt derogărilor acordate unor ţări să achiziţioneze petrol iranian şi a desemnat Corpul Gardienilor Revoluţiei drept o organizaţie teroristă.

Statele Unite au trimis un portavion şi bombardiere în Orientul Mijlociu, evocând ”indicii şi avertismente tulburătoare” din partea Iranului.

Citește și: Oreste cutremură scena! Cine sunt cei care ‘au împiedicat alunecarea țării în dictatura infracțională’

Bolton, promotorul unei politici beliciste faţă de Iran, a catalogat atacuri vizând petroliere în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite (EAU), staţii de pompare ale unui oleoduct în Arabia Saudită şi un atac cu rachetă în Zona verde din Bagdad drept ”manifestări îngrijorătoare”.

Statele Unite deţin informaţii clasificate ”profunde şi serioase” cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă Iranul, a declarat Bolton, refuzând să facă alte precizări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.