Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

General (r) american: NATO să se pregătească de război iminent cu Rusia

ben hodges

Generalul (r) Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, este de părere că NATO ar trebui să înceapă să se pregătească în vederea unui „război iminent” cu Rusia, conform Digi24.

Hodges a scris într-un editorial publicat în The Telegraph, că „multe figuri publice s-au grăbit să arate cu degetul spre slaba performanță militară a Rusiei în Ucraina” dar multe astfel de voci provin din capitalele europene ale unor țări „care au neglijat cheltuielile acordate apărării naționale și colective pentru prea multă vreme”.

De-a lungul timpului, fiecare comandant militar al NATO a trebuit să răspundă la o singură întrebare simplă, arată generalul Hodges: „Dispun de suficiente unități gata de luptă și capabile să lupte?”. Această întrebare vine la pachet cu altele: Au aceste unități o structură de comandă și control adecvată? Dispun de logistică bine pusă la punct și stocuri suficiente de muniții? Pot aceste unități să apere fiecare și oricare membru aliat?

„Investițiile în descurajarea militare costă mai puțin decât un război și recucerirea unor teritorii. E suficient să ne uităm la războiul în plină desfășurare din Ucraina: acest război sângeros și costisitor ne arată ce se întâmplă când descurajarea militară eșuează”, spune Ben Hodges.

Generalul american precizează că epuizarea stocurilor de muniții reprezintă în acest moment o provocare „critică” pentru NATO, în cazul în care „o operațiune de apărare colectivă s-ar declanșa în viitorul apropiat”.

„Poate NATO să țină pasul cu industria Rusiei? În ciuda faptului că SUA și națiunile aflate pe Flancul de Est au investit peste 2% din PIB pentru cheltuielile militară, această urgență nu pare a fi împărtășită de toate țările aliate”, notează Hodges.

NATO a decis să ceară statelor membre mărirea stocurilor de muniții, în condițiile în care ritmul livrărilor către Ucraina, care foloseşte zilnic circa 10.000 de proiectile de artilerie, a golit depozitele occidentale şi a dovedit deficienţe în lanţurile de aprovizionare. „Dacă Europa ar trebui să lupte cu Rusia, unele ţări ar rămâne fără muniţie în câteva zile", a declarat un diplomat european, citat de Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.