Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generalul Oprea intors cu cheita de servicii? Startegia castigatoare a UNPR

oprea

Generalul Gabriel Oprea este  poate una dintre cele mai interesante figuri de pe scena politica a ultimelor zile. Liderul UNPR a avut o serie de iesiri publice in care a transmis semnale foarte puternice - va lupta pentru apararea justitiei, se va opune modificarilor codurilor penale, regreta marirea pensiilor parlamentarilor si chiar il sfatuieste pe premierul Victor Ponta sa demisioneze. Toate acestea sunt avertismente pentru PSD si chiar critici la adresa partidului, ca ii pot lasa oricand din mana, dupa ce i-au sustinut totusi la motiunea de cenzura.

Gabriel Oprea isi arata astfel forta si importanta pe scena politica. Jurnalista Andreea Pora se intreaba insa daca toata aceasta strategie pusa la cale de Oprea ii apartine sau 'este intors cu cheita' de servicii sau chair de presedintele Klaus Iohannis.

"Pe de o parte, simte că zilele lui Ponta sunt numărate și încearcă fără prea multe subterfugii să smulgă cât mai multă putere de la PSD. Sau, mai probabil, vrea să devină o alternativă la un PSD care, dincolo de demonstrația făcută la moțiune, e în mare dificultate.

Generalul indispensabil se plasează si­mul­tan în postura de salvator pe linia prin­ci­palelor două fronturi de luptă: al lui Ponta și al justiției. Un joc, de imagine în primul rând, cu miză mare însă, pe termen mediu și chiar lung. Nu știm dacă cineva - aici putem specula mult și bine - l-a întors pe Oprea cu cheița (Iohannis, serviciile?) sau omul are pur și simplu instinct și simte oportunitatea. Pen­tru un partid care își da­torează existența și su­pra­viețuirea politică înrolării conjuncturale în armata care s-a profilat a fi învingătoare, nici n-ar fi ceva ieșit din comun. Evoluția este însă spectaculoasă, s-o recunoaștem, adunătura de traseiști și trădători, bine împănată cu penali, nu­mi­tă UNPR a ajuns acum nu doar să fie in­dispensabilă tuturor, ba chiar în poziția de a ridica ștacheta condițiilor și pre­ten­țiilor. L-a proptit pe Victor Ponta în func­ție, susținându-l strategic la moțiunea de cenzură, dar se erijează, în același timp, și în apărătorul justiției, al statului de drept. Fabulos! „Utilitatea“ partidului-balama își reintră astfel în drepturi", scrie Andreea Pora pentru Revista 22.

Aceasta explica faptul ca strategia lui Oprea va fi castigatoare, pentru ca va ramane un pol de putere fie alaturi de PSD, fie alturi de PNL, in functie de ofertele pe care le va primii de la unii sau altii.

"Interesul național stă însă la pândă! Re­branduit, cu statul de drept în cioc, an­ti­corupția la rever și fluturând un na­țio­na­lism de tip milităros, axat pe imaginea României în exterior, partidul lui Oprea poa­te deveni o alternativă pe stânga sce­nei politice. „Cine dorește seriozitate și stabilitate să vină la UNPR“, sună che­ma­rea la oaste. Pesediștii se plâng deja de ra­co­lări în teritoriu, de pretențiile tot mai mari ale acestei rude sărace, ajunsă, iată, un veritabil pol de putere în coaliție, unul peste care nu mai poate trece. Mai rău, care își va trage o halcă mare la împărțeala post-Ponta și se va afla în cărți în orice formulă.

Cred că aici este de fapt marea abilitate a lui Oprea, pentru că, dirijat sau nu, a creat pentru UNPR, prin ultimele ma­ne­vre, profilul singurului partener de dialog din zona stângii. S-a făcut indispensabil și frecventabil pentru PNL și Klaus Iohannis. În perspectiva debarcării lui Ponta - ches­tie de timp, după opinia mea - și a reașe­ză­rilor în parlament, Oprea, cu noua sa abordare de scut al justiției și salvator al codurilor, poate fi o soluție de tranziție. Atât pentru PSD, înfricoșat că va pierde pu­terea, cât mai ales pentru opoziția ah­tiată să ajungă la ea. Deocamdată, Oprea mută strategic pe ambele fronturi, va opta din mers, în funcție de evoluții și ofertele primite. De un lucru poate fi însă sigur: acestea nu vor lipsi", conchide Andreea Pora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.