Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generalul (r) Ben Hodges analizează contraefensiva ucraineană: 'Ofensiva a început în mod clar, dar nu cred că şi atacul principal'

US Army
general-locotenent în rezervă Ben Hodges

Generalul (r) Ben Hodges analizează contraefensiva ucraineană: 'Ofensiva a început în mod clar, dar nu cred că şi atacul principal'

Ucraina a anunţat luni că trupele sale au recucerit un al patrulea sat care era ocupat de forţele ruseşti în sud-estul ţării, acolo unde forţele sale au lansat de curând o contraofensivă, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Luni, a apărut un filmuleţ cu soldaţi fluturând steagul ucrainean în satul Storojeve, aflat de-a lungul râului Mokri Ialî, care curge prin teritoriul controlat de Rusia. Reuters confirmă locaţia înregistrării.

Cu o zi înainte, Kievul declarase că forţele sale care se îndreaptă spre sud au eliberat alte trei sate din apropiere: Blahodatne, Neskucine şi Makarivka.

Această înaintare este deja cel mai rapid avans teritorial al Ucrainei din ultimele şapte luni, deşi este încă departe de a fi o realizare majoră. Rusia are o linie puternică de fortificaţii mai la sud.

Sarcina de a pune capăt ocupaţiei Moscovei în sudul şi estul Ucrainei este descurajant de grea, având în vedere superioritatea numerică a Rusiei în oameni, muniţie şi putere aeriană, precum şi multele luni pe care le-a avut la dispoziţie pentru a construi fortificaţii defensive ample.

Câştigurile teritoriale anunţate până acum de Kiev însumează cinci km în total, la aproximativ 90 km de coasta Mării Azov. Scopul Kievului este de a tăia "puntea terestră" a Rusiei către Crimeea, peninsula pe care Moscova a ocupat-o ilegal încă din 2014.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că Rusia a aruncat în aer un baraj de pe Mokri Ialî pentru a îngreuna înaintarea forţelor ucrainene către sud.

Kievul a lansat atacuri şi în alte puncte de-a lungul imensei linii de front, sondând verigile slabe ale ruşilor, dar a oferit puţine detalii până acum. Forţele armate ucrainene spun că s-au angajat în peste 20 de lupte grele în ultimele 24 de ore pe frontul de est, în apropierea oraşului Bahmut, mai la sud, lângă Avdiivka şi Mariinka, şi mai la nord, lângă Bilohorivka.

Oficialii nu au oferit însă detalii similare şi despre luptele de pe frontul sudic, unde este aşteptată principala contraofensivă.

GENERALUL BEN HODGES: ATACUL PRINCIPAL VA FI CU SUTE DE TANCURI ŞI VEHICULE

Ucraina mizează pe armamentul, antrenamentul şi informaţiile pe care le-a primit din partea Occidentului, combinate cu propria determinare pe câmpul de luptă, simţul tactic şi motivaţia de a alunga un invadator. De asemenea, ştie că s-ar putea să fie nevoită să arate progrese semnificative în timpul verii pentru a menţine acelaşi nivel de sprijin militar, financiar şi politic occidental şi pentru a avea într-o zi o şansă de a se recupera după pierderile şi distrugerile provocate de Moscova.

Moscova nu a recunoscut încă în mod oficial niciun câştig teritorial ucrainean. Luni, Ministerul rus al Apărării a repetat afirmaţiile obişnuite din ultima săptămână, potrivit cărora a respins încercările de ofensivă din regiunile Doneţk şi Zaporojie, şi a declarat că a lovit cu rachete cu rază lungă de acţiune locaţii de rezervă ale armatei ucrainene. Însă bloggeri militari ruşi spun că forţele ucrainene au cucerit de fapt Blahodatne, Neskucine şi Makarivka şi că avansează spre sud.

Unii analişti militari occidentali au declarat că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la contraofensivă, iar confruntările de până acum ar putea arăta că Ucraina încă testează apărarea rusă.

Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, consideră că Ucraina încearcă "o operaţiune tactică extraordinar de dificilă - un asalt frontal împotriva unor poziţii defensive pregătite, complicat şi mai mult de lipsa superiorităţii aeriene", şi spune că atacurile iniţiale nu ar trebui suprainterpretate.

Generalul (r) Ben Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa, a declarat că atacul principal, atunci când va avea loc, va cuprinde câteva sute de tancuri şi vehicule de luptă pentru infanterie. "Ofensiva a început în mod clar, dar nu cred că şi atacul principal", a scris el într-un articol pentru Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, cu sediul la Washington. "Când vom vedea formaţiuni mari, blindate, alăturându-se asaltului, atunci cred că vom şti că atacul principal a început cu adevărat", a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.