Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Geniul român care a dezvăluit secretul câștigului la loterie: formula matematică care i-a adus 14 câștiguri colosale

Inquam Photos / Octav Ganea
loto numere noroc loterie

Economistul Ștefan Mandel, originar din România și stabilit în Australia, împreună cu echipa sa restrânsă, a reușit să obțină repetat câștiguri la loterie în anii 1990. Isprava, desigur, nu a fost realizată printr-un set de numere cu adevărat norocos. Mandel a avut un sistem, pe care l-a folosit mai întâi pentru a câștiga la loterie în România, folosind banii pentru a mitui oficialii și a se îndrepta mai întâi în Europa, apoi în Australia, scrie The Hustle.

Șansele să câștigi la loterie sunt destul de mici. Șansa de a câștiga jackpot-ul EuroMillions cu un singur bilet, de exemplu, este de 1 la 139.838.160. Să presupunem că ai decis să-ți dublezi șansele cumpărând un alt bilet, ai avea totuși o șansă de 2 din 139.838.160.

Vei observa, totuși, că, presupunând că vei putea cumpăra mai multe dintre aceste combinații, în cele din urmă, vei ajunge la un punct în care cotele sunt 139.838.160 din 139.838.160. Acum, în loc de o problemă de matematică, ai o problemă de logistică: să pui mâna pe 139.838.160 de bilete, fără să fi câștigat deja jackpot-ul.

Ștefan Mandel a observat că la anumite loterii, premiul jackpot-ului a crescut la mai mult de trei ori costul de cumpărare a fiecărei combinații posibile a loteriei. Presupunând că poți cumpăra orice combinație de numere, ți s-a garantat (aproape) o rentabilitate a investiției (presupunând că mai mulți jucători obișnuiți nu câștigă cu aceleași numere, împărțind potul). În esență, Mandel a decis să facă asta.

Omul care a învins loteria

Deși nu era împotriva regulilor explicite, nu era tocmai în spiritul jocului. Problemele, deși nu mai erau matematice, nu erau mici. Mai întâi, a trebuit să convingă destui investitori să cumpere în schemă, lucru pe care l-a realizat pe parcursul mai multor ani. Apoi, a trebuit să găsească o modalitate de a cumpăra orice combinație posibilă la orice loterie la care participau. Având în vedere că ar putea introduce milioane de combinații diferite, acest lucru i-a cerut să creeze algoritmi pentru a imprima biletele (pe care unele loterii le permiteau la momentul respectiv).

Cu un teanc de bilete tipărit și gata de plecare, apoi a venit problema așteptării unui jackpot suficient de mare, moment în care echipa avea să cumpere acele bilete din magazine. Chiar și atunci, având în vedere volumul mare de bilete implicate, nu a mers întotdeauna bine, așa cum a fost în Virginia.

După ce s-a descurcat în mai multe loterii mai mici din Australia, Mandel a descoperit o loterie în SUA ale cărei jackpot-uri depășeau cu mult cât ar costa achiziționarea fiecărei combinații. Un interes deosebit a fost noua loterie din Virginia, care a folosit doar numerele de la 1 la 44 la extrageri. Aceasta însemna că existau 7.059.052 de combinații posibile, mult mai puține decât cele 25 de milioane sau mai mari.

Când jackpot-ul a fost suficient de mare – 15,5 milioane de dolari – el a ordonat echipei sale să cumpere biletele în ‘vrac’. Desigur, Mandel aranjase dinainte achiziția neobișnuită, mai degrabă decât să-i lase să intre cu un teanc de zeci de mii de bilete. Cu toate acestea, unii s-au retras din aranjament, lăsând combinațiile de bilete necumpărate.

După două zile de achiziții, echipa lui Mandel cumpărase 6,4 milioane din cele 7 milioane de combinații posibile necesare pentru a garanta un câștig. Deși încordați, au avut biletul câștigător în teancul lor nerezonabil de mare de bilete pierdute.

Deși a fost investigat de FBI și CIA, nu a fost găsită nicio faptă ilegală. În total, Mandel a câștigat la 14 loterii diferite, strângând milioane de lire sterline pentru el și investitorii săi, înainte de a se retrage într-o casă de pe plajă, pe insulele tropicale din Vanuatu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.