Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Geoană: România este vulnerabilă în relația cu SUA

geoana

Senatorul Mircea Geoană spune că România este vulnerabilă în relația cu SUA, din cauza deficiențelor de guvernare. România are probleme economice și sociale și nu poate juca rolul unui partener de încredere pentru America, mai spune acesta.

RFI: Avem un nou director al SRI, care din prima zi la conducerea acestei instituții a primit o vizită importantă, cea a șefului FBI. Ce fel de semnal a primit România cu ocazia acestei vizite?

Cred că este un început cu dreptul pentru că este evident că in zona strategică de secuitate Statele Unite reprezintă principalul nostru partener și aliat și probabil că este un semn de continuare a unei relații excepționale pe care SRI și celelalte servicii de informații le au cu partenerii americani. FBI este o agenție care are capabilitățile de a asista România inclusiv în zona luptei împotriva crimei organizate și a evaziunii ficale. Nu mă îndoiesc că în discuțiile între domnul Hellvig și directorul FBI au fost discutate proiecte pentru adâncirea și diversificarea colaborării, evident în zona de luptă împotriva pericolelor la securitatea națională, dar și în zona evaziunii ficale, crimei organizate, luptei impotriva corupției la nivel înalt, zona de repatriere de profituri iegale catre offshore-uri. Inclusiv în zona de luptă în comun impotriva riscurilor de tip cyber, care în această perioadă de război asimetric este foarte importantă și unde SRI-ul are în cadrul NATO rolul extrem de important de a fi cel care conduce operațiunea de cyber defence pentru Ucraina. Sunt absolut convins că în agendă situația de pe flancul de est al alianței și acțiunile Rusiei în zonă au fost parte din discuția între directorul FBI și decidenții români.

Dacă discutăm despre relația cu SUA într-un context geopolitic atât de complicat, cum apreciați relația României cu Statele Unite în acest context? Ne sugerează ceva partenerii noști sau linia pe care mergem în acest moment este cea corectă?

Întreținerea unei relații privilegiate cu o mare putere și în acest caz cu singura super putere globală, SUA, este întotdeauna un șantier în lucru. Relația este foarte bună, cel puțin în zona de securitate militară, în zona de încredere strategică lucruruile stau excepțional de bine,  dar întotdeauna este un șantier care trebuie să progreseze. Nu trebuie să uităm că România este în continuare vulnerabilă din punct de vedere economic și social. Oricât de multe trupe americane sau NATO ai avea pe teritoriu național, oricât de multe scuturi antirachetă ar fi la Deveselu sau în altă parte, oricât de multe comandamente NATO ar fi amplasate în România, în Polonia sau în țările baltice, principalul punct vulnerabil al României este pe de-o parte capacitatea slabă de guvernare, de administrare a țării și faptul că România nu mai are capital, nu mai are investiții. Ne-au căzut investițiile străine directe de la 9,8 miliarde de euro în 2008, la 2 miliarde de euro în 2014. Irigarea cu capital, proiecte, tehnologie, așa cum America a făcut de-a lungul istoriei cu aliații săi importanți. Dacă ne uităm la ce este Coreea de Sud astăzi și ce era în anii 50, dacă ne uităm la Israel, păstrând proporțiile, ce era Israelul acum câteva decenii și ce este astăzi din punct de vedere tehnologic și economic. Să ne apropiem mai mult de zona noastră, să ne uităm la Polonia, atunci evident că există un fel de dans în doi. Pe de-o parte americanii spun că voi aveți prea multă corupție și nu ne oferiți proiecte în care companiile noastre să poate să vină să facă o investiție profitabilă în țara voastră. Pe de altă parte noi spunem, pe bună dreptate, că am vrea să vedem o prezență economică și tehnologică în România din partea americanilor. Pregătirea acorului de liber schimb între UE și SUA, care sper că se va întâmpla în urumătorii doi ani de zile,  trebuie să ducă și către exporturile românești, la recâștigarea pieței americane care acum două decenii și ceva Românie era principalul jucător din est care avea acces pe piața americană. Întărirea dimensiunii economice, comerciale, militare a României este șantierul la care trebuie să investim multe energie, mai multe resurse și din partea noastră proiecte viabile făcute de oamenii care sunt capabili să le facă și nu se gândesc prin prima secundă la câștigurile proprii.

Odată ce ați enumerat aceste modele de succes, Polonia, traseul Coreei de Sud, v-aș întreba nouă ce ne lipsește? Voința nu ne lipsește, cel puțin declarativ. De ce durează atât de mult să punem la punct un mecanism de primire a investițiilor și să garantăm o stabilitate, o predictibilitate din punct de vedere fiscal?

România are agravate în ultimii ani o criză structurală de guvernanță. Statul român nu este încă echipat cu instrumente de guvernanță modernă, care înseamnă transparență, oameni competenți, de a aduce proiecte, de a testa o politică publică înainte de a fi pusă în practică, de a rezista împotiva grupurilor de interese și a lobby-urilor de multe ori cu tentă de corupție. Cred că aceasta este principala slăbiciune a României, principalul șantier pe care noi trebuie să-l îndrăvenim dacă vrem să fim o țară competitivă și dezvoltată. Românul are o vorbă: peștele de la cap se împute, iar dacă din zona partidelor, a guvernării României, a vârfului administrației nu vom asista în perioada următoare la o schimbare importantă de atitudine, resurse umane, competențe, atunci ne va fi greu. Un avantaj strategic excepțional, faptul că România este unul dintre cei mai importanți și cei mai apreciați parteneri strategici ai occidentului, nu se va transforma în dividende socio-economice, nu se va transforma în dividente socio-economice, nu se va transorma în exemplele de succes, măcar la nivelul Poloniei România poate să-și propună să ajungă și cred că acest lucru este obligația decidenților români. Românii cer acum, în proporție de peste 90%, un nou proiect de țară. Dacă eu aș pune ceva la temelia unui nou proiect de țară o fundație obligatorie este o bună guvernare și lupta împotriva cauzelor corupției, care este la fel de importantă ca lupta împotiva efectelor corupției și a corupțiilor din toate sferele societății.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.