Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Ciamba a abordat la CAG subiecte ca Agenda Strategică a UE și Cadrul Financiar Multianual

stiripesurse.ro
George Ciamba

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba a abordat, luni la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG), teme precum Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și Agenda Strategică a Uniunii Europene, potrivit Mediafax.

„Agenda reuniunii a cuprins: o informare din partea Președinției finlandeze a Consiliului cu privire la stadiul și perspectivele negocierilor referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, un schimb de opinii privind agenda adnotată a Consiliului European din 17-18 octombrie 2019, respectiv o dezbatere de orientare privind consolidarea respectării statului de drept în Uniune, în baza Comunicării publicate de către Comisia Europeană în luna iulie 2019 pe această temă”, au transmis reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă.

Totodată, la reuniunea CAG a avut loc audierea Ungariei în cadrul procedurilor vizând propunerea motivată în temeiul art. 7 (1) TUE. Ca puncte diverse au mai figurat o informare din partea Comisiei Europene referitoare la situația statului de drept din Polonia, respectiv o informare din partea Președinției finlandeze pe tema Conferinței privind democrația, statul de drept și drepturile fundamentale,

organizată recent la Helsinki.

Citește și: O femeie a fost legată azi de Gheorghe Dincă! Cine este ea de fapt

În cadrul discuției privind pregătirea viitoarei reuniuni a Consiliului European din luna octombrie, George Ciamba a evidențiat importanța avansării negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, în linie cu calendarul asumat de lideri, exprimând, în context, speranța că progresele înregistrate pe durata Președinției României la Consiliul UE vor contribui la îndeplinirea acestui obiectiv.

De asemenea, în contextul discuțiilor dedicate privind substanța propunerilor viitorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027, derulate în cadrul unui dejun de lucru, ministrul a reiterat importanța agreării unui buget ambițios care să reflecte atât prioritățile pe termen lung ale Uniunii, cu accent pe Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, precum și necesitatea unui răspuns prompt și eficient la noile provocări, potrivit sursei citate.

A subliniat necesitatea unei pregătiri temeinice a discuțiilor la nivel de lideri, pe aspectele vizând viitorul buget european, cu luarea în considerare atât a elementelor cantitative, dar și a celor legate de implementarea politicilor prin noul buget.

„În pregătirea Consiliului European, ministrul George Ciamba a mai punctat importanța discuției pe marginea implementării Agendei Strategice a Uniunii, document adoptat pe durata Președinției României la Consiliul UE. A reiterat, în context, susținerea României pentru obiectivele legate de funcționarea deplină a pieței interne, consolidarea pieței unice digitale, a securității interne a Uniunii și a rolului global al UE”, conform sursei menționate.

Citește și: Rareș Bogdan intră la rupere: ‘Nu voi accepta niciodată’

MAE a mai transmis că George Ciamba a subliniat relevanța asigurării concordanței între prioritățile din Agenda Strategică cu programele de priorități ale Președințiilor succesive ale Consiliului și programele anuale de lucru ale viitoareiComisii Europene.

De asemenea, ministrul delegat a evocat impactul evoluțiilor privind Brexit asupra agendei europene.

Ministrul pentru afaceri europene a subliniat așteptarea României ca agenda viitoarei reuniuni a Consiliului European să reflecte angajamentele asumate de Uniune în ceea ce privește politica de extindere, în mod deosebit prin prisma obiectivului deschiderii negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord, conform calendarului agreat pe durata mandatului Președinției României la

Consiliul UE.

În cadrul dezbaterii privind consolidarea respectării statului de drept în Uniune, George Ciamba a reafirmat angajamentul ferm al României pentru valorile statului de drept și susținerea pentru instituirea unui mecanism anual de evaluare, general aplicabil în acest domeniu, în linie cu propunerile avansate prin Comunicarea Comisiei Europene din 17 iulie 2019.

Ministrul a pledat pentru întărirea acțiunii europene în domeniul prevenirii și monitorizării evoluțiilor în materie, în toate statele membre.

„A evidențiat importanța asigurării complementarității și evitării duplicării cu instrumentele existente la nivelul Consiliului și al Comisiei Europene în acest domeniu, precum Dialogul anual al Consiliului privind statul de drept, Tabloul european privind justiția, Semestrul European, etc”, transmite MAE.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reinterat importanța unei abordări incluzive și obiective în derularea noului instrument propus.

„A subliniat rolul important al Comisiei Europene, inclusiv din perspectiva obiectivelor care se află pe agenda viitorului Colegiu, în asigurarea implementării eficiente și coerente a noului mecanism”, conform comunicatului de presă al MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.