Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Maior, mesaj cu ocazia împlinirii a 140 de ani de relații diplomatice între România și SUA

George Maior

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 140 de ani de relații diplometice între România și SUA

„Cu 140 de ani în urmă, la 14 iunie 1880, Statele Unite ale Americii și România stabileau relații diplomatice, prin numirea primului agent diplomatic american în România în persoana renumitului savant și explorator Eugene Schuyler.

În mod simbolic, unul dintre primele mesaje transmise în acest nou cadru a fost recunoașterea oficială, la 20 noiembrie 1880, a Independenței României. Pentru o țară care, la fel ca Statele Unite un secol înainte, și-a câștigat independența pe câmpul de luptă, această recunoaștere avea o deosebită importanță și reprezenta o mare speranță pentru viitor.

În următorii 140 de ani, relația dintre SUA și România a depășit provocările istorice și geopolitice formidabile ale Secolului XX, devenind una de parteneriat strategic strâns și prietenie autentică. Ea avea să joace un rol vital în momente istorice cheie, precum Marea Unire de la 1918, care a fost posibilă prin susținerea de către SUA a principiilor libertății, democrației și autodeterminării popoarelor.

Dinamica naturală a relațiilor dintre SUA și România, cea a prieteniei și cooperării, a încercat să se reafirme chiar și în perioada impusă artificial a “îngheţului geopolitic” din timpul Războiului Rece.

În 1964 relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost ridicate la nivel de ambasadă, iar în anii care au urmat, doi președinți ai SUA aveau să viziteze România, în timp ce legăturile comerciale și economice bilaterale continuau să se dezvolte.

În 1989, când poporul român s-a ridicat împotriva regimului comunist opresiv, recâștigându-și libertatea cu mari sacrificii și curaj, România a găsit încă o dată un prieten și aliat în Statele Unite. SUA au sprijinit pe deplin eforturile României de a reintra în comunitatea democratică, iar Parteneriatul Strategic SUA-România avea să fie lansat oficial în 1997.

Astăzi, cele două țări se află împreună, în calitate de aliați, în NATO și împărtășesc un parteneriat bilateral de o profunzime și vitalitate extraordinare. Militarii români și americani au luptat umăr la umăr în Irak, Afganistan și în alte teatre de operații pentru aproape 20 de ani. România rămâne angajată în lupta împotriva terorismului, inclusiv ca membru al Coaliției globale împotriva ISIS. România şi-a demonstrat angajamentul față de NATO prin respectarea îndatoririlor ce îi revin ca aliat, alocând 2 la sută din PIB pentru sectorul apărării și modernizarea forțelor armate și asumându-şi un rol proeminent în inițiativele Alianței din regiunea Mării Negre.

În același timp, Statele Unite și România și-au crescut exponențial cooperarea în domeniile comerțului, investițiilor și tehnologiei. Lucrăm împreună în domenii strategice, precum securitatea, securitatea cibernetică și implementarea rețelelor 5G sau a infrastructurii de interconectare în Europa Centrală și de Est, în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.

Cooperarea noastră bilaterală și-a dovedit puterea și în contextul actual al provocării fără precedent cauzate de criza pandemică Covid-19. Statele Unite și România și-au unit eforturile pentru a-și îmbunătăți capacitățile de protejare a sănătății și vieții oamenilor. De asemenea, în cadrul acestui parteneriat strâns, sunt sprijinite și stimulate redresarea și creșterea economică.

Comunitatea româno-americană reprezintă unul dintre cei mai puternici piloni ai relației bilaterale, ea aducându-și, de-a lungul a peste un secol, contribuția de talent, muncă asiduă și ingeniozitate la prosperitatea Statelor Unite.

La 140 de ani după stabilirea formală a relațiilor diplomatice, parteneriatul dintre România și SUA este ancorat ferm într-o viziune strategică comună pe termen lung, în valori democratice comune și în afinitatea autentică dintre cele două popoare. Le mulțumim partenerilor noștri americani pentru prietenia și sprijinul constant arătat, având încredere că în viitor cooperarea noastră va deveni tot mai strânsă” a transmis George Maior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.