Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Soros profețește: 'Contraatacul Ucrainei va fi un succes. Ținta: Peninsula Crimeea!' / 'Visul lui Putin s-ar putea dezintegra'

george soros

Miliardarul George Soros a publicat recent un editorial în care scrie despre noul val reprezentat de Inteligența Artificială (IA), dar și despre războiul din Ucraina. Omul de afaceri crede că Ucraina o să câștige războiul, iar soldații lui Zelenski ar putea viza Crimeea în contraofensivă. De asemenea, atrage atenția Soros, regimul lui Vladimir Putin ar putea lua sfârșit.

„În întreaga lume, oamenii trăiesc din ce în ce mai mult cu sentimentul că se întâmplă prea multe, prea repede. Printre principalele surse ale acestei angoase crescânde se numără ascensiunea inteligenței artificiale, schimbările climatice și războiul Rusiei în Ucraina - fiecare dintre acestea necesită o atenție urgentă din partea factorilor de decizie și a liderilor politici”, arată George Soros, pe propriul portal Project Syndicate. „Trăim vremuri tulburi. Se întâmplă prea multe lucruri prea repede. Oamenii sunt confuzi. Istoricul economic Adam Tooze de la Universitatea Columbia a popularizat, într-adevăr, un cuvânt pentru asta. El o numește "policriză". Policriza are multe surse. În opinia mea, principala sursă a policrizei care afectează lumea de astăzi este inteligența artificială. Schimbările climatice vin pe locul al doilea, iar invazia rusă din Ucraina se califică drept a treia. Lista este mult mai lungă, dar mă voi concentra pe aceste trei. Acest lucru ar trebui să ajute la reducerea confuziei”, a explicat Soros.

Războiul din Ucraina

„Acest lucru ne aduce la cea de-a treia componentă a policrizei. Invazia rusă în Ucraina a reprezentat un șoc negativ pentru întreaga lume, perturbând aprovizionarea cu alimente și provocând realinieri geopolitice majore. Acestea fiind spuse, rezultatul real este mult mai bun decât s-ar fi putut aștepta. Armata ucraineană a opus o rezistență eroică și, cu un sprijin puternic din partea SUA și a Europei, a întors lucrurile. Armata rusă s-a dovedit a fi un tigru de hârtie, prost condusă și complet coruptă. Grupul Wagner, o armată privată de mercenari, a sprijinit invazia pentru o perioadă, dar în cele din urmă, nici ei nu au reușit să învingă Ucraina.

Drept urmare, Ucraina este acum pregătită să lanseze un contraatac imediat ce i se va livra tot echipamentul promis de Occident. Biden a fost chiar de acord ca Ucraina să primească avioane de luptă F-16.

Cred că contraatacul va fi un succes. Ținta va fi Peninsula Crimeea, baza de operațiuni a marinei rusești. Prin distrugerea podului terestru deja deteriorat cu Rusia, Ucraina ar putea transforma un activ strategic într-un pasiv strategic, deoarece Crimeea nu are apă. Cu podul terestru distrus, Crimeea va depinde de Ucraina pentru apă”, arată Soros.

Regimul lui Vladimir Putin

„Multe părți ale Federației Ruse sunt deja supărate pe regimul despotic al președintelui Vladimir Putin, iar această evoluție le-ar putea determina să îl respingă cu totul. Visul lui Putin, un Imperiu rus reînviat, s-ar putea dezintegra și nu ar mai reprezenta o amenințare pentru Europa și pentru lume.

Sfârșitul războiului din Ucraina va fi un șoc pozitiv pentru lume. Acest lucru ar putea oferi o oportunitate pentru Biden de a reduce tensiunea dintre SUA și China, care se află la rândul ei în mijlocul unui declin economic care l-ar putea face pe președintele Xi Jinping mai receptiv la o acomodare cu SUA. Biden nu urmărește o schimbare de regim în China; tot ceea ce dorește este să restabilească status quo-ul în Taiwan.

O înfrângere a Rusiei în Ucraina și o diminuare a tensiunilor sino-americane ar putea crea spațiu pentru ca liderii mondiali să se concentreze pe combaterea schimbărilor climatice, care amenință să ne distrugă civilizația. Dar există doar o cale îngustă și sinuoasă care duce la acest rezultat. Așadar, este potrivit să folosim un semn de întrebare pentru a ne întreba dacă democrația poate supraviețui policrizei", arată în analiza sa omul de afaceri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.