Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Georgia, iritată de ultima mişcare a Moscovei: 'Este o provocare deschisă'

vestnikkavkaza.net
rusia vs georgia

Georgia a calificat drept o "provocare deschisă" vizita pe care ministrul de externe rus Serghei Lavrov o începe marţi în Abhazia, regiune separatistă georgiană, unde urmează să participe la inaugurarea noului sediu al Ambasadei Federaţiei Ruse la Suhumi, capitala abhază, relatează EFE şi portalul Life.ru, conform agerpres.

"Rusia continuă să ignore dreptul internaţional. Aceasta nu este prima vizită a ministrului de externe rus în Abhazia. El a mai fost aici în 2008, 2009 şi 2011. Este o provocare deschisă", a declarat şeful diplomaţiei georgiene Mihail Djanelidze.

Erdogan are deja probleme. Referedumul ar fi fost FRAUDAT

Comunitatea internaţională, a adăugat el, "susţine integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei şi va fi întotdeauna de partea noastră atunci când vorbim despre dreptul internaţional şi soluţionarea paşnică a conflictului".

Ministrul pentru reconciliere georgian, Ketevan Tsijelaşvili, a indicat la rândul său că vizita lui Lavrov în Abhazia este o "nouă provocare" la adresa autorităţilor de la Tbilisi.

"Rusia îşi arogă drepturi exclusive asupra Abhaziei. Ne confruntăm cu o ocupaţie şi o anexare de facto", a spus oficialul georgian.

Georgia nu este interesată în confruntare şi "tot ceea ce ea cere este ca integritatea ei teritorială, suveranitatea şi independenţa să-i fie respectate", a insistat el.

Programul vizitei ministrului rus, care se va încheia miercuri, prevede consultări cu aşa-numitul preşedinte al Abhaziei, Raul Hadjimba, precum şi cu alte oficialităţi ale entităţii separatiste, potrivit EFE.

Trump a fost FORŢAT să îşi schimbe retorica faţă de Rusia. Serviciile secrete dictează noul ton

MAE rus indicase anterior, conform Life.ru, că Serghei Lavrov va discuta la Suhumi perspectivele de cooperare în domeniul securităţii regionale în legătura cu dorinţa Georgiei de a adera la NATO.

Rusia dispune de baze militare atât în Abhazia, cât şi în Osetia de Sud, o altă regiune separatistă a Georgiei - considerare de Tbilisi drept "teritorii ocupate" de trupele ruseşti - dar recunoscute de Moscova ca state independente în august 2008, după conflictul armat ruso-georgian de cinci zile.

În afară de Rusia, doar Venezuela, Nicaragua şi insula Nauru au recunoscut până în prezent independenţa celor două regiuni separatiste georgiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.