Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de manifestanţi în sprijinul fostului preşedinte din Georgia, Mihail Saakaşvili, aflat în greva foamei

Mihail Saakashvili

Câteva mii de georgieni s-au adunat sâmbătă la Rustavi (sud-est) pentru a-şi arăta sprijinul pentru fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, care se află în greva foamei de peste o lună într-o închisoare din acest oraş, informează AFP.

Manifestanţii, care au scandat numele lui Saakaşvili, considerat drept liderul opoziţiei din Georgia, s-au adunat în faţa închisorii.

Ei s-au angajat să continue să manifesteze atâta timp cât Saakaşvili nu va fi transferat la un spital, aşa cum au recomandat medicii, informează Agerpres.

"Trebuie să salvăm viaţa lui Saakaşvili. Îi dăm guvernului 24 de ore pentru a-l duce la un spital civil", a spus în faţa mulţimii Nika Melia, liderul celui mai mare partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU), a fostului preşedinte al Georgiei.

"Dacă această cerere nu este îndeplinită, toţi georgienii se vor aduna luni în Piaţa Libertăţii din Tbilisi", a adăugat el.

Preşedinte al Georgiei din 2004 până în 2013, Saakaşvili a fost arestat la 1 octombrie la întoarcerea din exil în Ucraina şi a intrat imediat în greva foamei pentru a protesta împotriva detenţiei sale, potrivit lui, de natură politică. El este în greva foamei de 37 de zile.

Într-un comunicat făcut public de avocaţii săi, Saakaşvili a dezvăluit că starea sa de sănătate s-a "înrăutăţit" considerabil şi că au apărut "complicaţii grave".

Medicii au avertizat că Saakaşvili este în pericol de moarte, suferind de probleme de sânge care fac ca greva foamei să fie deosebit de periculoasă pentru sănătatea sa.

Dar Ministerul Sănătăţii din Georgia a respins recomandarea lor de a fi internat în spital.

Premierul Irakli Garibaşvili a dat asigurări că fostul preşedinte va fi transferat "dacă va fi nevoie" într-o unitate medicală penitenciară, dar care, potrivit Avocatului Poporului din ţară, nu corespunde criteriilor definite de corpul medical.

Garibaşvili a provocat recent un scandal declarând că fostul preşedinte avea "dreptul de a se sinucide" şi că guvernul a fost forţat să-l aresteze pentru că a refuzat să renunţe la politică.

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în octombrie la Tbilisi pentru a cere eliberarea fostului preşedinte.

Încarcerarea lui Saakaşvili a exacerbat şi mai mult criza politică din ţară, care a început odată cu alegerile parlamentare de anul trecut, pe care partidul Visul Georgian le-a câştigat la limită şi pe care opoziţia le-a considerat frauduloase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.