Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Georgia: Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva guvernului

Câteva zeci de mii de georgieni au manifestat sâmbătă la Tbilisi solicitând demisia guvernului, acuzat că este responsabil de dificultăţile economice din fosta republică sovietică din Caucaz, relatează AFP. 

La apelul partidului fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, manifestanţii au protestat timp de două ore în piaţa Independenţei, după care au defilat până la sediul guvernului, agitând drapele georgiene şi pancarte cu mesajul "Demisia". 

Mihail Saakaşvili, care se află peste hotare pentru scăpa de urmărirea în instanţă din motive pe care le cataloghează drept politice, a vorbit prin videoconferinţă în faţa mulţimii care îi scanda numele. 

"Suntem uniţi de sarcina noastră comună de a elibera Georgia de guvernul care ne distruge ţara. Vom aduce Georgia pe drumul cel drept, vom câştiga", a mai spus el. 

Partidul fostului preşedintele prooccidental, Mişcarea naţională unită, acuză coaliţia la putere de o proastă gestiune economică a ţării care se confruntă de doi ani cu o încetinire a creşterii economice, o devalorizare a monedei cu 30% şi o creştere a inflaţiei şi a ratei şomajului. 

Saakaşvili, ajuns la putere în Georgia în 2003 în urma Revoluţiei Trandafirilor, a condus fosta republică sovietică din Caucaz timp de un deceniu. 

Criticat pentru stilul său autoritar şi în principal pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008, Saakaşvili a reuşit totuşi să limiteze corupţia şi să relanseze creşterea economică a ţării care s-a confruntat după destrămarea URSS cu un război civil, notează AFP. 

Fostul preşedinte al Georgiei a fost înlocuit în funcţie de un aliat al miliardarului Bidzina Ivanişvili, inamicul său declarat care a câştigat alegerile legislative în 2012. 

De doi ani numeroşi aliaţi ai săi au fost arestaţi, provocând critici din partea occidentalilor în ceea ce priveşte funcţionarea independentă a justiţiei. Acuzat el însuşi de abuz de putere, fostul preşedinte, acum în vârstă de 47 de ani, trăieşte la Kiev, unde a fost numit consilier al preşedintelui Petro Poroşenko.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.