Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

GERB vrea ca fiecare clădire publică din Bulgaria să aibă o plăcuță pe care să scrie 'comunismul este o crimă'

wikipedia.org
GERB

Pe fiecare clădire publică din Bulgaria trebuie montată o plăcuță care să arate că regimul comunist și activitățile Partidului Comunist Bulgar (PCB) sunt declarate prin lege ca fiind criminale, propune grupul parlamentar GERB-UFD, anunță Rador. Propunerea vine la 33 de ani de la căderea regimului comunist, 22 de ani de la adoptarea legii care-l incriminează și după ce GERB însuși a fost la putere mai bine de un deceniu. Inițiativa coincide în timp cu încercările partidului lui Boiko Borisov (care este un fost membru al PCB ce a refuzat să se depolitizeze după căderea regimului) de a forma o așa-zisă majoritate euro-atlantică pentru a forma un guvern, aducând la guvernare Bulgaria Democratică.

În cadrul proiectului, depus de liderul Uniunii Forțelor Democrate (UFD), Rumen Hristov, și de foștii miniștri de externe Daniel Mitov și Ekaterina Zaharieva, se propune ca astfel de plăcuțe să fie amplasate pe toate clădirile publice care găzduiesc în prezent organe ale statului și structuri ale acestora, pe primării, instituții culturale, centre de învățământ, școli și universități.

Cei care au depus proiectul propun ca toate simbolurile care laudă comunismul și PCB să fie scoase din locurile publice, iar acele simboluri care au valoare culturală să fie predate Muzeului de Artă Socialistă.

Sunt prevăzute și sancțiuni: conducătorii instituțiilor respective să fie amendați cu câte un salariu pentru neducerea la îndeplinire a acestei sarcini, iar dacă aceasta vor continua - cu încă două.

Cinci persoane care lucrează pentru prefect vor monitoriza respectarea reglementărilor. Administrațiile, prefecții, organizațiile civice, persoanele juridice și cetățenii au obligația de a pune în aplicare legea în termen de o lună de la adoptarea acesteia. În motivația proiectului de lege se spune că și după 33 de ani se încearcă sistematic și intenționat să se trezească nostalgia în rândul contemporanilor regimului și să se inducă în eroare generațiile tinere care nu au opinii personale despre acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.