Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania a adoptat un plan pentru promovarea egalităţii între sexe

steag germania

Germania a adoptat miercuri un plan care urmăreşte să promoveze egalitatea între sexe pe piaţa muncii, o premieră pentru această ţară unde progresele sociale în favoarea femeilor stagnează de mai mulţi ani, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Strategia naţională fixează obiective pentru toate ministerele publice, în special prin reducerea diferenţei salariale între sexe şi printr-o mai bună reprezentare a femeilor în companii şi în politică, a declarat ministrul familiei, Franziska Giffey.

"Este prima strategie de egalitate (între sexe) din istoria Republicii Federale Germania care a fost coordonată şi aprobată de toate ministerele", a declarat ea, spunând că planul este o "piatră de hotar".

Planul pune accentul pe echilibrul între muncă şi viaţa privată, pornind de la faptul că femeile sunt mai susceptibile să lucreze part-time sau deloc din cauza angajamentelor familiale.

El preconizează creşterea numărului de femei în posturi de conducere, inclusiv în administraţia publică, şi o mai bună reprezentare în politică.

Citește și: Ne întoarcem la starea de urgență, după ce cazurile de coronavirus au explodat? Reacție de ultimă oră a lui Raed Arafat

În această săptămână, partidul conservator CDU al cancelarului Angela Merkel şi-a arătat deja interesul pentru această chestiune: şefa partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, a anunţat că noile cote obligatorii care le permit femeilor să ocupe cel puţin 50% din posturile de conducere politice la nivel local vor fi aplicate până în 2025.

Guvernul lucrează de asemenea la o strategie care urmăreşte creşterea numărului de femei în consiliile de administraţie, astfel încât pe viitor se va aplica o cotă de 30% unui număr de 600 de companii, în loc de 105 ca până acum, a declarat Giffey.

Deşi este condusă de o femeie cancelar de aproape 15 ani, Germania se situează sub media europeană în materie de egalitate pe piaţa muncii, conform unui index din 2019 al Institutului european pentru egalitate între bărbaţi şi femei.

Femeile câştigă în medie cu 20% mai puţin decât bărbaţii şi nu ocupă decât 15% din posturi în cadrul consiliilor de administraţie.

În politică, reprezentarea femeilor în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului, este în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, iar peste 90% dintre primari sunt bărbaţi, a detaliat Giffey.

În mod tradiţional, Germania de Vest a fost mereu în urmă în privinţa egalităţii de sexe în comparaţie cu fostul Est comunist.

În Vest, femeile încă erau nevoite să primească permisiunea soţului pentru a lucra până în 1977. Cu puţin timp înainte de reunificare, puţin peste jumătate din femeile din Germania de Vest erau angajate, comparativ cu 91% dintre femeile din Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.